Gereja Yahudi diserang pada waktu malam dengan 3 bom api, tiada kecederaan dilaporkan

(SeaPRwire) –   Sinagoga utama Warsaw diserang dengan bom api oleh pelaku yang tidak dikenal pada waktu malam, tetapi hanya mengalami kerosakan minimal dan tidak ada yang cedera, kata ketua rabbi Poland pada hari Rabu.

Serangan ke atas Sinagoga Nożyk berlaku sekitar pukul 1 pagi, kata ketua rabbi Amerika kelahiran Poland, Michael Schudrich. Sinagoga itu ditembak dengan tiga bom api, atau molotov cocktails, dan hanya mengalami kerosakan minimal “oleh kebetulan yang luar biasa atau mukjizat,” katanya.

Beberapa jam kemudian, duta besar Amerika Syarikat dan Israel mengumpul di tempat itu bersama pemimpin komuniti Yahudi dan wakil mewakili presiden, parlimen kebangsaan dan kerajaan bandar untuk mengutuk serangan itu dan menyatakan solidariti dengan komuniti Yahudi Poland.

Sebuah kawasan hitam yang merupakan akibat dari di mana bom api melanda kelihatan berhampiran tingkap aras tanah sinagoga, satu-satunya rumah ibadat Yahudi praperang yang masih ada di ibu negara Poland.

“Sinagoga Nożyk ialah simbol kemandirian, dan kami berdiri dalam solidariti dengan Nożyk hari ini dan esok,” kata Duta Besar Amerika Syarikat Mark Brzezinski kepada wartawan dalam sidang media yang diadakan berhampiran fasad yang rosak.

Pelakunya masih tidak jelas tetapi polis telah membuka siasatan, kata Schudrich.

menulis di X bahawa beliau mengutuk “serangan malu ini,” dengan berkata, “Tiada tempat untuk antisemitisme di Poland! Tiada tempat untuk kebencian di Poland!”

Menteri Luar Negeri Radek Sikorski menyatakan bahawa insiden itu berlaku pada ulang tahun ke-20 Poland menyertai Kesatuan Eropah bersama sembilan negara lain, kebanyakannya negara-negara Eropah Tengah yang berada di bawah pengaruh Soviet selama dekad.

“Syukur tiada seorang pun cedera. Saya heran siapa yang cuba mengganggu ulang tahun kita menyertai EU,” tulis Sikorski di X. “Mungkin sama mereka yang menulis Bintang Daud di Paris?”

Perancis menyatakan tahun lepas bahawa negara itu menjadi sasaran kempen destabilisasi dalam talian Rusia yang menggunakan akaun media sosial automatik untuk memanaskan kontroversi dan kekeliruan mengenai Bintang Daud yang dilukis di jalan-jalan Paris dan menambah kebimbangan mengenai peningkatan antisemitisme di Perancis semasa peperangan Israel-Hamas.

Poland, yang sehingga Holocaust merupakan rumah kepada komuniti Yahudi terbesar di Eropah, berjumlah kira-kira 3.3 juta orang, kini hanya mengandungi beberapa ribu penduduk Yahudi dalam populasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.