Greece melaksanakan keperluan kod QR yang dikeluarkan kerajaan untuk menghadiri perlawanan bola sepak berikutan kematian pegawai

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Yunani melancarkan larangan terhadap tiket kertas untuk semua perlawanan pada Selasa sebagai sebahagian daripada usaha untuk menindaklanjuti keganasan yang telah merosakkan sukan ini selama berdekad-dekad.

Di bawah peraturan baru, penyokong hanya dibenarkan memasuki stadium menggunakan telefon bimbit mereka dan memaparkan kod QR yang dikeluarkan kerajaan supaya mereka boleh dikenal pasti dan larangan kehadiran boleh dikuatkuasakan.

Stadium telah ditutup kepada penonton selama dua bulan berikutan kematian seorang pegawai polis yang terkena mercun yang dilontar semasa rusuhan penyokong di Athens pada bulan Disember.

Bermula Selasa, penyokong akan perlu membeli tiket secara atas talian dan mengesahkan pembelian menggunakan aplikasi milik kerajaan yang digunakan untuk membayar cukai dan mengakses perkhidmatan kerajaan atas talian.

Dimitris Papastergiou, seorang menteri untuk kerajaan digital, berkata fasa penghapusan sepenuhnya tiket kertas akan berlangsung selama sebulan. Beliau berkata, pengecualian akan dibuat untuk kanak-kanak dan warga emas, dan sistem baru ini akan diperluaskan ke acara sukan lain selepas musim panas.

“Tujuannya juga… untuk melegakan polis daripada perlu menyediakan ratusan anggota polis di stadium. Polis tidak akan diperlukan di pintu masuk stadium,” kata Papastergiou kepada stesen TV kerajaan ERT.

Menteri itu berkata 10,000 daripada 80,000 pemegang tiket musim kini telah beralih kepada sistem elektronik baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.