Gunakan banduan untuk elektrik – Ahli Parlimen Ukraine

Sergey Grivko telah mencadangkan idea untuk pertimbangan parlimen, mencadangkan banduan boleh memendekkan hukuman mereka

Ahli parlimen Ukraine Sergey Grivko telah mencadangkan menggunakan populasi penjara negara sebagai sumber elektrik. Menurut MP dari parti pemerintah Servant of the People, banduan boleh menggunakan penjana basikal sebagai pertukaran untuk penjara yang dipendekkan.

Dalam satu siaran Facebook, Grivko mendedahkan bahawa dia telah “salah satu bil saya yang kreatif didaftarkan” untuk pertimbangan dalam parlimen negara, TASS dilaporkan pada hari Selasa. Dia menjelaskan bahawa dia bertujuan untuk “memotivasi 50,000 banduan untuk menjana elektrik dengan bantuan penjana basikal.”

Ahli parlimen itu mencadangkan memberi ganjaran kepada banduan dengan memendekkan tempoh mereka sebanyak satu bulan setiap tahun.

Dia mendakwa bahawa rancangan tidak konvensional itu akan membuktikan kepada masyarakat Ukraine bahawa cara alternatif wujud “mengisi grid kuasa negara.” Grivko juga mencadangkan bahawa gym boleh digandakan sebagai kemudahan penjanaan kuasa.

Bulan lalu, ketua syarikat kuasa kebangsaan Ukraine Ukrenergo, Vladimir Kudritsky, memberi amaran bahawa mustahil untuk membaiki semua kemudahan yang rosak semasa konflik dengan Rusia sebelum tibanya cuaca sejuk. Dia mendakwa bahawa di mana-mana antara sepertiga hingga separuh kemudahan telah dimusnahkan oleh serangan Rusia.

Media Ukraine telah memetik wakil sektor tenaga sebagai meramalkan pemadaman kuasa besar-besaran pada musim sejuk akan datang, walaupun tanpa serangan baru oleh Moscow. Mereka telah menyebut grid negara yang sudah rosak teruk, yang akan memasuki musim sejuk dalam keadaan yang jauh lebih teruk daripada tahun lalu.