Gunung berapi di Iceland meletus selepas beberapa minggu aktiviti sesar meningkat

(SeaPRwire) –   Sebuah gunung berapi di bahagian barat daya telah meletus pada Isnin selepas beberapa minggu aktiviti seismik meningkat dan intensif, menurut Pejabat Meteorologi Iceland.

Dalam satu pos di X, Pejabat Meteorologi Iceland menyatakan letusan bermula kira-kira pukul 10:17 malam waktu tempatan, selepas “gugusan gempa bumi” yang bermula satu jam 15 minit sebelumnya.

Gunung berapi itu terletak kira-kira 3 km di utara bandar nelayan Grindavik, yang mempunyai penduduk kurang daripada 4,000 orang.

Reuters melaporkan bahawa pihak berkuasa telah mengevakuasi penduduk Grindavik dan menutup spa geoterma biru terdekat kerana takut letusan besar di Semenanjung Reykjanes.

Pejabat Meteorologi menyatakan helikopter Pengawal Pantai akan terbang untuk mengesahkan lokasi dan saiz letusan sebenar, dan menambah maklumat lanjut akan disediakan sebaik sahaja ia menjadi tersedia.

Satu imej yang dimuat naik ke laman web agensi menunjukkan asap keluar dari retakan di tanah.

Bulan lepas, pegawai pengurusan kecemasan utama di Iceland mendedahkan kepada pada Isnin bahawa pihak berkuasa di sana mungkin hanya akan mendapat “30 minit amaran” sebelum kemungkinan letusan gunung berapi di bahagian barat daya negara itu.

Vídir Reynisson, ketua agensi Perlindungan Awam dan Pengurusan Kecemasan, membuat komen itu ketika Pejabat Meteorologi Iceland terus melaporkan ratusan gempa bumi kecil mengelilingi bandar Grindavik, yang mungkin akan dikosongkan selama berbulan-bulan.

Ketika itu, pejabat itu menyatakan terdapat lebih daripada di kawasan intrusi magma, yang terbesar adalah getaran 2.7 magnitud di kawasan pergunungan Hagafell, yang terletak hanya di utara Grindavik.

Pihak berkuasa memberi amaran kepada penduduk Grindavik bahawa ia mungkin berbulan-bulan sebelum mereka dapat kembali ke rumah mereka.

Grindavik, yang dievakuasi oleh kerajaan Iceland minggu lepas selepas analisis aktiviti seismik dan kandungan udara menunjukkan kemungkinan letusan, telah ditutup kepada lalu lintas untuk masa hadapan yang boleh dilihat.

’ Bryan Llenas, Timothy H.J. Nerozzi dan Greg Norman, serta Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.