Gunung berapi terbesar Eropah meletus (FOTO, VIDEO)

(SeaPRwire) –   Amaran ‘merah sementara’ dikeluarkan untuk penerbangan selepas aktiviti Gunung Etna di Itali

Gunung berapi aktif terbesar di Eropah, Gunung Etna, telah meletus sekali lagi, melancarkan lava lebih daripada satu kilometer ke udara di atas kawah tenggara, Lembaga Geofizik dan Vulkanologi Kebangsaan Itali (INGV) telah melaporkan.

Letusan di pulau Sicily, Itali ini adalah yang pertama dalam tiga bulan, datang selepas beberapa hari getaran gunung berapi dan pelepasan awan wap panas yang besar.

Air pancut batu cair dilihat meningkat ke udara sementara lava membuat jalan turun lereng Gunung Etna. Awan abu yang dihasilkan dibawa ke bandar-bandar pantai utara Catania, menghujani kawasan berhampiran dan menutupi kereta dan bangunan, menurut Pemerhatian Etna.

Abu gunung berapi akan mengendap dan menyediakan tanah subur untuk kebun anggur dan taman di sekitarnya, satu lagi peringatan hubungan yang dikongsi oleh petani tempatan dengan gunung di pintu depan mereka.

Asap mengembang dari gunung berapi Gunung Etna, dilihat dari gereja Magazzeni berhampiran kampung Sant’Alfio, utara Catania, Sicily, Itali selatan, Ahad, 12 November 2023.


© AP Photo / Salvatore Allegra

Gunung Etna yang terkenal tidak menentu ini adalah gunung berapi paling aktif di Eropah, dan purata meletus sekali sebulan antara 2021 dan 2022.

INGV kini menurunkan tahap amaran ke oranye dan terus memantau keadaan. Operasi di Lapangan Terbang Catania setakat ini tidak terganggu dan tiada laporan kerosakan.

Pandangan keseluruhan lava meletus selepas permulaan letusan gunung berapi Etna pada awal petang 12 November dan menghasilkan awan gunung berapi di Catania, Itali pada 12 November 2023.


© Salvatore Allegra / Anadolu melalui Getty Images

Walaupun letusan semasa tidak menyebabkan sebarang kematian, sembilan pelancong terbunuh dan beberapa lagi cedera pada September 1979 apabila letusan mengejut melanda kawah Bocca Nuova di kawah pusat Etna, membawa kepada perubahan dasar pelancongan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)