Gunung Ibu di Indonesia meletus, pihak berkuasa sedang mempersiapkan untuk mengevakuasi beribu-ribu orang

(SeaPRwire) –   Gunung Ibu meletus pada Isnin, menyemburkan abu kelabu tebal dan awan gelap 16,400 kaki ke langit selama lima minit, kata pegawai.

“Gempa gunung masih kuat sehingga terdapat potensi letusan masa depan,” kata Ketua Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bahaya Geologi Hendra Gunawan.

Selepas letusan pada Jumaat, pusat menaiktaraf tahap amaran untuk daripada 2 ke 3, tahap kedua tertinggi, yang memperluaskan jejus wilayah yang perlu dikosongkan. Pihak berkuasa tempatan telah menyediakan khemah pemindahan, tetapi tiada arahan pemindahan dilaporkan lagi.

Pegawai menasihatkan penduduk dan pelancong jangan menjalankan sebarang aktiviti dalam lingkungan 3 batu dari kawah Gunung Ibu. Lebih 13,000 orang tinggal dalam lingkungan 3 batu di sebelah utara kawah, kata Gunawan.

Gunung berapi setinggi 4,347 kaki ini terletak di pantai barat pulau terpencil Halmahera.

Indonesia, sebuah negara kepulauan 270 juta orang, mempunyai 120 gunung berapi aktif. Ia cenderung kepada aktiviti gunung berapi kerana terletak di sepanjang siri saluran sesar berbentuk setengah bulan di sekeliling Lautan Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.