Gunung Ruang di Indonesia menyemburkan lebih banyak abu panas selepas letusan memaksa sekolah dan lapangan terbang ditutup

(SeaPRwire) –   menghembuskan lebih awan panas pada Rabu selepas letusan hari sebelumnya memaksa penutupan sekolah dan lapangan terbang, melemparkan kampung dengan sisa berapi dan menyebabkan ratusan orang melarikan diri.

Tujuh lapangan terbang, termasuk lapangan terbang antarabangsa Sam Ratulangi di Manado, ibu kota wilayah Sulawesi Utara, kekal ditutup selepas letusan Selasa, kali kedua dalam dua minggu. Sekolah ditutup untuk melindungi kanak-kanak daripada abu gunung berapi.

Gunung berapi itu terletak di pulau kecil Ruang, sebahagian daripada rantai pulau Sitaro.

Agensi geologi Indonesia menggesa orang ramai untuk kekal sekurang-kurangnya 4 batu nautika dari kawah gunung berapi. Ia memberi amaran kepada orang di pulau Tagulandang berhampiran, yang paling dekat dengan , tentang awan gunung berapi superpanas yang mungkin daripada letusan lanjut dan tsunami jika kubah gunung berapi runtuh ke laut.

Video yang dikeluarkan oleh Agensi Mencari dan Menyelamat Negara menunjukkan kira-kira seratus penduduk dari Pulau Tagulandang dievakuasi melalui kapal tentera laut. Ratusan lagi menunggu di pelabuhan tempatan untuk dievakuasi.

Jurucakap agensi Abdul Muhari berkata 11,000 hingga 12,000 orang yang tinggal dalam zon bahaya 4 batu nautika akan dibawa ke pusat perlindungan kerajaan.

Letusan Selasa menggelapkan langit dan menghujani beberapa kampung dengan abu, kasar dan batu. Tiada kematian dilaporkan.

Selepas letusan Gunung Ruang pada 17 April, pihak berkuasa memberi amaran bahawa letusan seterusnya mungkin meruntuhkan sebahagian gunung ke laut.

Ruang tersenarai antara kira-kira 130 gunung berapi aktif di Indonesia. Kepulauan ini cenderung kepada letusan gunung berapi dan gempa bumi kerana terletak di “Lingkaran Api Pasifik”, siri sesar memanjang dari pantai barat Amerika melalui Jepun dan Asia Tenggara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.