Hackers yang berkaitan dengan kerajaan China didakwa menargetkan New Zealand pada 2021, menteri keselamatan berkata

(SeaPRwire) –   Hackers yang berkaitan dengan kerajaan China dilaporkan menyerang New Zealand pada tahun 2021, kata menteri keselamatan

tuduhan itu datang sehari selepas pihak berkuasa Amerika Syarikat dan Britain mengumumkan satu set tuduhan jenayah dan sanksi terhadap tujuh hacker, semuanya dipercayai tinggal di China, yang menyerang pegawai-pegawai, wartawan, syarikat-syarikat dan aktivis pro-demokrasi, serta pengawas pilihan raya UK.

“Penggunaan operasi siber yang memihak untuk campur tangan dengan institusi demokratik dan proses di mana-mana tidak dapat diterima,” kata Judith Collins, menteri pertahanan yang bertanggungjawab terhadap Government Communications Security Bureau, dalam kenyataan.

Collins berkata agensi itu juga menubuhkan kaitan antara entiti berpihak kerajaan yang berkaitan dengan China dan aktiviti siber yang merosakkan yang menyerang entiti parlimen di New Zealand.

Pusat Keselamatan Siber Nasional bahagian itu “menyiapkan penilaian teknikal yang kukuh” berikutan kompromi Pejabat Peguam Parlimen dan Perkhidmatan Parlimen pada tahun 2021, dan menyandarkan aktiviti ini kepada kumpulan yang disokong negara China yang dikenali sebagai APT40,” kata Collins.

“Untungnya, dalam kes ini, NCSC bekerja dengan organisasi yang terjejas untuk mengandungi aktiviti dan mengeluarkan pelakon tidak lama selepas mereka dapat mengakses rangkaian,” tambahnya.

Collins berkata New Zealand tidak akan mengikuti langkah Amerika Syarikat dan United Kingdom dengan mengenakan sanksi ke atas China kerana New Zealand tidak mempunyai undang-undang yang membenarkan penalti sedemikian, mahupun rancangan untuk memperkenalkan undang-undang.

Menteri Luar Negeri Winston Peters mengesahkan kebimbangan New Zealand telah disampaikan kepada Duta Besar China Wang Xiaolong.

“Campur tangan luar negeri sebegini tidak dapat diterima, dan kami telah mendesak China untuk menahan diri daripada aktiviti sebegini pada masa hadapan,” kata Peters dalam kenyataan Selasa. “New Zealand akan terus bersuara – secara konsisten dan boleh diramalkan – di mana kami melihat tingkah laku yang membimbangkan seperti ini.”

Peters bertemu dengan lawan bicaranya dari China, Wang Yi, pada 18 Mac, dan berkata negara-negara itu berkongsi “hubungan yang signifikan dan kompleks”.

“Kami bekerjasama dengan China dalam beberapa bidang untuk faedah bersama,” katanya. “Pada masa yang sama, kami juga konsisten dan jelas bahawa kami akan bersuara mengenai isu-isu yang membimbangkan.”

Di Beijing, jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Lin Jian menolak tuduhan itu sebagai “manipulasi politik yang tipikal” yang dikarang oleh Amerika Syarikat dan United Kingdom, yang berkonflik dengan isu-isu termasuk Taiwan, Laut China Selatan, Xinjiang, Hong Kong dan pelbagai pertikaian perdagangan.

“Untuk sementara waktu, Amerika Syarikat, untuk tujuan geopolitik, telah menggalakkan Persatuan Mata Lima, organisasi perisikan terbesar di dunia yang dikuasai oleh Amerika Syarikat, untuk menghasilkan dan menyebarkan pelbagai maklumat palsu mengenai ancaman yang dibawa oleh hacker China,” kata Lin dalam sidang akhbar harian Selasa, merujuk kepada pakatan antara Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat untuk mengumpul dan berkongsi maklumat yang sensitif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.