Haiti mengarahkan waktu bermalam selepas kumpulan bersenjata membebaskan ribuan ‘banduan ganas’

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa telah mengarahkan pukul malam dalam usaha untuk menguasai semula jalanan Haiti selepas letusan keganasan sepanjang hujung minggu, termasuk penjenayah dari kumpulan menawan dua penjara terbesar negara dan membebaskan tahanan mereka.

Darurat negeri selama 72 jam bermula malam Ahad, dan berkata ia akan berusaha untuk mencari pembunuh, penculik dan penjenayah ganas lain yang dilaporkan melarikan diri dari penjara.

“Polis telah diperintahkan untuk menggunakan semua cara sah di bawah kuasa mereka untuk menguatkuasakan pukul malam dan menangkap semua pesalah,” kata kenyataan dari Menteri Kewangan Patrick Boivert, yang berkhidmat sebagai perdana menteri bertindak.

Perdana Menteri Ariel Henry melakukan perjalanan ke luar negara minggu lepas dalam usaha untuk menyelamatkan sokongan bagi membawa pasukan keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membantu menstabilkan Haiti dalam konfliknya dengan kumpulan yang semakin berkuasa.

Perintah kecemasan dikeluarkan selepas akhir minggu yang sangat merbahaya yang menandakan tahap baru dalam gelinciran keganasan Haiti. Sekurang-kurangnya sembilan orang telah terbunuh sejak Khamis – empat daripadanya pegawai polis – kerana kumpulan meningkatkan serangan berkoordinasi terhadap institusi negara di Port-au-Prince, termasuk lapangan terbang antarabangsa negara dan stadium bola sepak kebangsaan.

Tetapi serangan ke atas Penjara Kebangsaan malam Sabtu adalah satu kejutan besar bagi rakyat Haiti, walaupun mereka sudah biasa hidup dalam ancaman keganasan yang berterusan.

Hampir kesemua 4,000 tahanan yang dianggarkan melarikan diri, meninggalkan penjara yang biasanya sesak itu sunyi Ahad tanpa pengawal dalam pandangan dan sandal plastik, pakaian dan perabot berserakan di halaman konkrit.

Di kawasan lain, mayat berdarah dua lelaki dengan tangan terikat di belakang punggung terbaring muka ke bawah ketika penduduk berjalan melalui sekatan jalan yang dibakar dengan tayar.

Di kalangan sedikit dutusan yang memilih untuk kekal di dalam penjara adalah 18 bekas askar Colombia yang dituduh bekerja sebagai tentera upahan dalam pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moïse pada Julai 2021. Dalam pergelutan Sabtu malam, beberapa daripada askar Colombia berkongsi video memohon nyawa mereka.

“Sila, sila tolong kami,” kata salah seorang lelaki itu, Francisco Uribe, dalam mesej yang tersebar meluas di media sosial. “Mereka membunuh orang secara membabi buta di dalam sel.”

Ahad, Uribe berkata kepada wartawan yang memasuki kemudahan yang biasanya sangat dijaga ketat itu, “Saya tidak melarikan diri kerana saya tidak bersalah.”

Kementerian Luar Negeri Colombia menyeru Haiti untuk memberikan “perlindungan khas” kepada lelaki itu.

Penjara Port-au-Prince yang mengandungi kira-kira 1,400 tahanan juga ditawan.

Penjenayah bersenjata juga menduduki dan merosakkan stadium bola sepak teratas negara itu, menahan seorang pekerja selama berjam-jam, kata persatuan bola sepak Haiti.

Letusan senjata dilaporkan di beberapa kawasan di ibu negara. Perkhidmatan internet bagi kebanyakan penduduk turun apabila syarikat telekomunikasi terbesar negara itu berkata sambungan wayar gentian optiknya dipotong semasa kekacauan.

Dalam tempoh kurang daripada dua minggu, beberapa institusi negara telah diserang oleh kumpulan, yang semakin sering menyelaraskan tindakan mereka dan memilih sasaran yang sebelum ini tidak terbayang seperti Bank Pusat. Sebagai sebahagian daripada serangan berkoordinasi oleh kumpulan, empat pegawai polis terbunuh Khamis.

Selepas kumpulan membuka api di lapangan terbang antarabangsa Haiti minggu lepas, Kedutaan Amerika Syarikat berkata ia akan menghentikan semua perjalanan rasmi ke negara itu dan malam Ahad menyeru semua warganegara Amerika untuk berlepas secepat mungkin. Kedutaan itu juga akan membatalkan semua temu janji konsular sehingga Khamis.

Pentadbiran Biden, yang dengan tegas enggan bersetuju untuk menghantar tentera ke mana-mana pasukan bersekutu sambil menawarkan wang dan sokongan logistik, berkata ia sedang memantau keadaan keselamatan yang semakin merosot dengan rasa prihatin yang mendalam.

Lonjakan serangan itu mengikuti protes ganas yang menjadi lebih membahayakan dalam beberapa hari terakhir ketika perdana menteri pergi ke Kenya untuk bergerak ke hadapan dengan misi keselamatan PBB yang dicadangkan untuk diketuai oleh negara itu.

Henry mengambil alih sebagai perdana menteri berikutan pembunuhan Moise dan berulang kali menangguhkan rancangan untuk mengadakan pilihan raya parlimen dan presiden, yang tidak berlaku hampir satu dekad.

Polis Kebangsaan Haiti mempunyai kira-kira 9,000 pegawai untuk menyediakan keselamatan kepada lebih daripada 11 juta orang, menurut PBB. Mereka sering kewalahan dan dilucut senjata oleh kumpulan, yang dianggarkan menguasai sehingga 80% Port-au-Prince.

Jimmy Chérizier, bekas pegawai polis elit yang kini mengendalikan persekutuan kumpulan dikenali sebagai Barbecue, telah mengaku bertanggungjawab atas lonjakan serangan itu. Dia berkata matlamatnya adalah untuk menangkap ketua polis Haiti dan menteri kabinet dan mencegah pulangan Henry.

Perdana Menteri, seorang pakar neurosurgeri, telah menepis panggilan untuknya meletak jawatan dan tidak memberi komen apabila ditanya sama ada dia rasa selamat untuk pulang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.