Hak-hak dan hak asasi manusia tidak sesuai dengan rancangan pengawas parlimen UK untuk menghantar migran ke Rwanda

(SeaPRwire) –   Rancangan untuk menghantar sesetengah pemohon suaka ke perjalanan sehala ke Rwanda tidak serasi dengan kewajiban hak asasi manusia, kata pemerhati hak asasi parlimen tidak dipilih Isnin, apabila undang-undang kontroversi kembali untuk perbincangan di Dewan Pertuanan.

Dewan atasan yang tidak dipilih Britain sedang meneliti satu undang-undang yang direka untuk mengatasi keputusan mahkamah bahawa rancangan Rwanda itu tidak sah. Mahkamah berkata pada November bahawa negara Afrika Timur itu bukan negara selamat untuk pemohon.

Undang-Undang Keselamatan Rwanda mengisytiharkan negara itu selamat, menjadikannya lebih sukar bagi pemohon untuk mencabar pengusiran dan membenarkan kerajaan British mengabaikan injunksi daripada Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah yang cuba untuk menghalang pengusiran.

Jawatankuasa Bersama Parlimen mengenai Hak Asasi Manusia, yang mempunyai ahli dari kedua-dua pihak kerajaan dan pembangkang, berkata dalam laporan bahawa undang-undang “secara terbuka menjemput kemungkinan United Kingdom melanggar undang-undang antarabangsa” dan membenarkan pegawai British “bertindak cara yang tidak serasi dengan piawaian hak asasi.”

Ahli Parlimen Kebangsaan Scotland Joanna Cherry, yang mengetuai jawatankuasa, berkata undang-undang “berisiko kerosakan yang tidak terkira kepada reputasi United Kingdom sebagai penyokong hak asasi.”

“Undang-undang ini direka untuk menghapuskan perlindungan penting terhadap penindasan dan pelanggaran hak asasi manusia, termasuk hak asasi untuk akses ke mahkamah,” katanya. “Kebencian terhadap hak asasi adalah di hatinya dan tiada pindaan boleh menyelamatkannya.”

Jabatan Dalam Negeri berkata rancangan Rwanda adalah penyelesaian “berani dan inovatif” kepada “cabaran global utama.”

“Rwanda jelas merupakan negara selamat yang sangat prihatin untuk menyokong pelarian,” katanya dalam kenyataan. “Ia menganjurkan lebih daripada 135,000 pemohon suaka dan bersedia untuk memindahkan orang dan membantu mereka membina semula hidup mereka.”

Di bawah dasar itu, pemohon suaka yang tiba di United Kingdom dalam bot kecil merentasi Selat Inggeris akan mempunyai tuntutan mereka diproses di Rwanda, dan kekal di sana secara kekal. Dasar itu adalah kunci kepada janji Perdana Menteri Rishi Sunak untuk “menghentikan bot” membawa migran tidak sah ke United Kingdom. Sunak mendakwa bahawa mengusir pemohon suaka tidak sah akan menghalang orang daripada membuat perjalanan berisiko dan memecahkan model perniagaan kumpulan penyeludupan manusia.

Kumpulan hak asasi manusia menyebut dasar itu kejam dan tidak mampu dilaksanakan, dan tiada orang yang telah dihantar sehingga kini.

Sebagai tindak balas kepada keputusan Mahkamah Agung, Britain dan Rwanda menandatangani perjanjian yang menjanjikan untuk memperkukuh perlindungan bagi pemohon. Kerajaan Konservatif Sunak mendakwa perjanjian itu membenarkannya meluluskan undang-undang mengisytiharkan Rwanda sebagai destinasi selamat.

Undang-undang itu diluluskan oleh Dewan Rakyat bulan lalu, walaupun hanya selepas 60 ahli Konservatif kerajaan memberontak dalam usaha untuk menjadikan undang-undang itu lebih ketat.

Ia kini sedang diteliti oleh Pertuanan, kebanyakan daripada mereka mahu menewaskan atau melemahkan undang-undang itu. Tidak seperti Dewan Rakyat, Konservatif kerajaan tidak memegang majoriti kerusi di Pertuanan.

Pada akhirnya, dewan atasan boleh menangguhkan dan meminda undang-undang tetapi tidak boleh mengatasi Dewan Rakyat yang dipilih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.