Hakim Brazil sedang disiasat kerana kesilapan dalam penghakiman yang ditulis AI

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa mengesahkan mereka sedang menyiasat kes pertama kesilapan dalam penghakiman disebabkan oleh kecerdasan buatan

Seorang hakim persekutuan Brazil di negeri utara Acre telah diarahkan untuk menerangkan bagaimana beliau tiba kepada penerbitan keputusan penuh dengan kesilapan yang ditulis bersama oleh bot percakapan AI ChatGPT dalam kes pertama jenisnya untuk negara itu, pihak berkuasa mengesahkan kepada AFP pada Isnin.

Majlis Kehakiman Negara (CNJ) telah memberi Hakim Jefferson Rodrigues 15 hari untuk menerangkan keputusan yang berisi butiran yang salah tentang kes-kes mahkamah dan precedent undang-undang sebelum ini, termasuk penyandang salah keputusan lalu kepada Mahkamah Rayuan, rekod kes mendedahkan.

Rodrigues mengakui dalam dokumen yang difailkan dengan badan penyeliaan bahawa keputusan itu ditulis bersama dengan “penasihat dipercayai” – dan AI. Beliau menepis kesilapan itu sebagai “kesilapan sederhana” yang dibuat oleh salah seorang bawahannya, menyalahkan “beban kerja berlebihan menghadapi hakim” untuk kesilapan itu.

CNJ mendakwa insiden itu adalah “kes pertama jenisnya” di Brazil, yang tidak mempunyai undang-undang yang melarang penggunaan AI dalam konteks kehakiman. Memang, presiden Mahkamah Agung dilaporkan merancang untuk mempesan penciptaan “ChatGPT undang-undang” untuk digunakan oleh hakim – projek yang dikatakan sudah berjalan di negeri Sao Paulo.

Hakim telah menggunakan bot percakapan AI untuk memaklumkan keputusan mereka hampir sejak mereka menjadi tersedia kepada orang ramai, walaupun cenderung menghasilkan “khayalan” yang sangat terperinci dan berbunyi berwibawa – tindak balas tanpa asas dalam realiti.

Hakim Juan Manuel Padilla Garcia dari Mahkamah Seksyen Pertama di Cartagena, Colombia dengan bangganya memberi kredit kepada ChatGPT dalam keputusan yang dikeluarkannya pada Januari mengenai sama ada kanak-kanak autistik itu layak menerima liputan insurans untuk rawatan perubatan, memualifikasikan kaedah penyelidikan yang luar biasa dengan jaminan bahawa responsnya diperiksa fakta dan adalah “tidak sekali-kali bertujuan untuk menggantikan keputusan hakim.”

Pada Jun, hakim persekutuan AS P. Kevin Castel mengenakan denda $5,000 ke atas dua peguam dengan firma Levidow, Levidow & Oberman PC selepas mereka mengemukakan penyelidikan undang-undang palsu – termasuk beberapa kes yang tidak wujud – yang dihasilkan oleh ChatGPT untuk menyokong tuntutan kecederaan penerbangan, kemudian mengulangi rujukan palsu itu apabila dipersoalkan oleh hakim.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)