Hamas dan Pihak Berkuasa Palestin mempunyai matlamat akhir yang sama: ‘musnahkan’ Israel, pakar berkata

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Sejak melakukan pembunuhan kejam di selatan Israel pada 7 Oktober, Presiden Biden dan pasukannya di Rumah Putih telah menekan untuk konfigurasi pasca perang yang melibatkan Pihak Berkuasa Palestin (PA) – badan yang mentadbir Palestin di bahagian-bahagian Wilayah Barat – meluaskan kuasanya ke dalam enklaf Gaza yang kini hancur perang.

Dalam respon seawal minggu lalu, bagaimanapun, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak idea sedemikian, dengan menunjukkan bahawa PA – diketuai oleh Mahmoud Abbas dan dikuasai oleh parti politiknya Fatah – tidak berbeza daripada Hamas, faksi Palestin yang saingan dengan ideologi Jihadisme ekstrem yang mana piagamnya menyeru penghancuran negara Yahudi.

Pendapat berbeza badan Palestin yang dianggap mewakili rakyat Palestin itu ketara dan akhirnya boleh meletakkan Jerusalem dan Washington dalam laluan perlanggaran apabila tiba masanya untuk melaksanakan pilihan masa depan untuk Gaza, Wilayah Barat dan akhirnya keamanan Palestin-Israel.

“Matlamat akhir kedua-dua PA dan Hamas adalah untuk menghancurkan Israel, dan perbezaan tunggal antara kedua-dua mereka adalah bagaimana untuk melakukannya,” kata Kobi Michael, penyelidik kanan di Institut untuk Kajian Keselamatan Kebangsaan di Tel Aviv kepada Fox Digital.

Manakala Hamas percaya kepada rintangan bersenjata, PA pula “memanipulasi masyarakat antarabangsa dengan idea dan slogan penyelesaian dua negara untuk orang Israel dan Palestin,” kata Michael. “Apabila anda melihat lebih dekat kepada istilah PA, bagaimanapun, ia enggan menerima bahawa Israel akan menjadi negara untuk orang Yahudi, tetapi ia menuntut bahawa Palestin akan menjadi negara hanya untuk orang Palestin.”

Ditubuhkan pada 1994 sebagai sebahagian daripada proses keamanan Oslo antara Israel dan Pertubuhan Pembebasan Palestin, PA bertujuan untuk mengambil alih bertanggungjawab secara beransur-ansur untuk fungsi-fungsi awam dan pengaturan keselamatan di Wilayah Barat dan Jalur Gaza ketika orang Israel dan Palestin bekerjasama untuk mewujudkan dua negara bersebelahan.

Bagaimanapun, pihak berkuasa, yang pertama kali diketuai oleh Yasser Arafat, kelihatan terjejas dari awal. Faksi-faksi ekstrimis seperti Hamas enggan menerima matlamatnya dan bekerja aktif untuk mengugatnya. Kemudian, popularitinya di kalangan rakyat Palestin meningkat, Hamas akhirnya bersetuju untuk bertanding dalam pilihan raya parlimen pada tahun 2006. Memenangi majoriti kerusi dalam Majlis Perundangan Palestin, parlimen Palestin, mengejutkan keseluruhan penubuhan politik Palestin, dan Abbas, yang menggantikan Arafat sebagai presiden pada tahun 2004 berikutan kematiannya, enggan menerima kemenangan Hamas. Ketegangan itu memicu pertengkaran berterusan antara PA dan Hamas, dengan yang terakhir mengambil alih kuasa secara keganasan di Jalur Gaza dan mengisytiharkan dirinya sebagai pihak berkuasa di atas 2 juta orang Palestin yang tinggal di sana.

Ia adalah pada tahap ini bahawa laluan dua pihak berkuasa Palestin mula berbeza, terutamanya di arena antarabangsa. PA menjadi pemimpin yang diterima rakyat Palestin dan disambut di forum seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, manakala Hamas diboikot dan malah diboikot oleh kebanyakan kerajaan Barat.

Walaupun reputasi mereka berbeza, bagaimanapun, Israel – dan terutamanya Netanyahu – mengekalkan bahawa kedua-dua kumpulan Palestin masih mempunyai satu persamaan: ideologi yang menafikan hak Israel untuk wujud.

“Pihak Berkuasa Palestin, seperti Hamas, ialah musuh Israel,” kata Michael kepada Fox. “Bukan sahaja ia menyokong keganasan dengan membiayai keluarga pengganas; ia juga memuliakan pengganas itu dengan menjadikan mereka wira kebangsaan – kurang daripada seminggu selepas seorang pengganas Palestin telah dibunuh terdapat bulatan, atau jalan, atau sekolah yang dinamakan sempena namanya, dan kisahnya ditambah ke dalam kurikulum pendidikan Palestin.”

“Memuliakan keganasan Pihak Berkuasa Palestin meracuni hati dan minda dan kesadaran kolektif masyarakat Palestin,” kata Michael.

Satu kajian terkini yang dijalankan oleh Universiti Birzeit, kolej Palestin di pinggir Ramallah, mendapati lebih kurang 80% orang Palestin di Wilayah Barat – kawasan di bawah kawalan PA – menyokong serangan kejam Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober. Jumlah yang bahkan lebih besar melihat pelbagai kumpulan pengganas Palestin, termasuk Hamas, dengan sangat positif.

Titik ini dipertajam bulan lalu oleh pegawai kanan Pihak Berkuasa Palestin Jibril Rajoub, yang kini berkhidmat sebagai setiausaha agung Jawatankuasa Pusat Fatah. Beliau memberitahu wartawan dalam satu acara di Kuwait bahawa beliau percaya serangan kejam Hamas itu dibenarkan “dalam konteks perang pertahanan yang sedang dijalankan oleh rakyat kita.”

Rjoub, yang juga mengetuai Persatuan Bola Sepak Palestin, menjelaskan bahawa Hamas akan sentiasa “menjadi sebahagian daripada komposisi politik dan kebangsaan Palestin dan sebahagian daripada perjuangan,” walaupun parti Fatahnya enggan berhubung secara politik dengan Hamas selama 17 tahun. Beliau juga berkata serangan serupa terhadap orang Israel mungkin berlaku dari Wilayah Barat, kawasan yang berada di bawah kawalan PA secara langsung.

Khaled Abu Toameh, penganalisis hal ehwal Palestin berpangkalan di Jerusalem, berkata ialah kenyataan sedemikian yang membuat orang Israel berasa PA bukan rakan sebenar untuk keamanan dan tidak berbeza daripada Hamas.

“Retorik anti-Israel dan penggalakan, serta kempen diplomatiknya untuk mengasingkan dan menafikan sah Israel di pentas antarabangsa, hanyalah salah satu sebab,” kata Abu Toameh. “Juga kegagalan atau bahkan keengganan PA untuk menindak kelompok bersenjata Palestin di Wilayah Barat, seperti Hamas, dan penglibatan pasukan keselamatan PA sendiri dalam serangan terhadap orang Israel di masa lalu.”

Bagaimanapun, Ghaith Al-Omari, felo kanan di Institut Washington untuk Dasar Timur Dekat, berkata kepada Fox Digital bahawa terdapat perbezaan asas antara kedua-dua.

“Hamas ialah organisasi yang secara ideologi komited untuk menghancurkan Israel menggunakan keganasan – seperti yang dilihat pada 7 Oktober – dengan objektif muktamad untuk menubuhkan kerajaan teokratik dari Sungai Jordan hingga Laut Mediterranean,” katanya. “PA menuntut penubuhan Palestin bersebelahan dengan Israel menggunakan diplomasi.”

Al-Omari menjelaskan bahawa “kegagalan proses damai Palestin-Israel, bersama dengan rasuah kronik dan tadbir urus yang lemah, telah menjadikan PA lemah dan tidak dipercayai, yang telah menyumbang kepada kenaikan Hamas.”

Beliau menggemakan perasaan yang baru-baru ini diekspresikan oleh Biden dan Setiausaha Negara Antony Blinken, bahawa untuk PA terus hidup dan bahkan berkembang mengikuti perang di Gaza, ia perlu dipulih dan direhabilitasi.

David Makovsky, pengarah Projek Koret mengenai Hubungan Arab-Israel di Institut Washington untuk Dasar Timur Dekat, bersetuju walaupun terdapat perbezaan yang luas antara PA dan Hamas, tetapi menambah bahawa pada hakikatnya, “PA adalah rakan yang sangat, sangat, sangat problematik untuk Israel.”

“Walaupun matlamat utama Hamas ialah untuk memusnahkan peta Israel, dan mereka tidak akan pernah bersedia untuk membincangkan pengakuan bersama dengan anda, PA masih bersedia untuk membincangkan penyelesaian politik dengan Israel dan agak stabil,” katanya, menambah bagaimanapun bahawa PA tidak seharusnya dipandang sebagai organisasi sayap kiri yang menyokong keamanan dan kerjasama, hanya sebagai “pilihan terburuk berbanding Hamas.”

“Masalah dengan entiti ini terletak dalam sistem pendidikannya di mana orang muda dididik secara rasmi bahawa Israel ialah musuh,” kata Milshtein, memberikan contoh buku teks rasmi PA yang tidak termasuk peta Israel.

“Mereka hanya bercakap tentang Israel sebagai entiti syaitan, dan ini merupakan fenomena negatif yang perlu diubah,” tambahnya. “Anda tidak boleh membenarkan jenis pihak berkuasa ini mendidik generasi muda Palestin untuk keamanan.”

David Makovsky, pengarah Projek Koret mengenai Hubungan Arab-Israel di Institut Washington untuk Dasar Timur Dekat, berkata walaupun beliau juga mengakui masalah, ia salah untuk menggabungkan PA dan Hamas bersama-sama.

“Anda perlu meneliti lebih mendalam dan bertanya apakah kebimbangan sah Israel terhadap PA,” katanya. “Adakah PA mengganggu? Ya. Adakah mereka mengutuk 7 Oktober? Tidak. Selain itu, ucapan Abbas kadang-kadang sangat melampau, tetapi perlu ada konteks bahawa Israel dan PA telah bekerjasama dengan baik selama hampir 30 tahun.”

Makovsky menunjukkan bahawa kebanyakan kerjasama, termasuk dalam keselamatan, ekonomi, dan hal ehwal awam berlaku di belakang tabir, jadi tiada seorang pun di kedua-dua belah pihak melihatnya berlaku.

“Juga terdapat perbezaan bahawa PA bersedia untuk rundingan damai sepanjang sempadan 1967, manakala Hamas menyatakan matlamatnya ialah sempadan pra-1948, yang bermakna tiada Israel langsung,” katanya, menambah bahawa perbezaan lain ialah ratusan orang Israel yang silap masuk ke wilayah Palestin setiap tahun dikembalikan ke Israel oleh pasukan keselamatan PA, manakala Hamas secara aktif mencari orang Israel untuk diculik – seperti yang berlaku pada 7 Oktober – bertukar dengan tahanan keselamatannya.

“Saya fikir jika anda menanya pihak berkuasa keselamatan Israel…”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.