Hamas merancang serangan lebih meluas – Washington Post

(SeaPRwire) –   Kumpulan pemberontak Hamas dilaporkan telah diberi arahan untuk “membunuh sebanyak mungkin orang dan mengambil sebanyak mungkin tebusan”

Bukti baru mencadangkan bahawa kumpulan bersenjata Palestin Hamas berharap untuk menembusi jauh ke dalam Israel dalam usaha untuk memulakan konflik serantau besar-besaran; ia telah membangunkan rancangan secara rahsia selama lebih satu tahun sebelum serangan 7 Oktober, Washington Post melaporkan pada Ahad, dengan mengutip sumber.

Menurut lebih daripada dua belas pegawai perisikan dari empat negara Barat dan Timur Tengah yang ditemubual oleh media berita itu, Hamas berhasrat “untuk menyerang dengan sejarah yang besar” ke atas Israel. Satu pegawai kanan di West Jerusalem memberitahu WaPo bahawa “mereka merancang fasa kedua [serangan itu], termasuk di bandar-bandar utama Israel dan pangkalan tentera.”

Sumber Washington Post juga mendakwa bahawa pemberontak itu telah merancang kemuka untuk kekejaman besar-besaran di Israel, dengan satu arahan yang ditemui dari mayat seorang pemberontak Hamas membaca, “Bunuh sebanyak mungkin orang dan ambil sebanyak mungkin tebusan”.

Walaupun beberapa pasukan kejutan Hamas hanya dapat menutupi kira-kira separuh jarak dari Gaza ke Tebing Barat, enklaf Palestin yang lain, kebanyakan mereka dikatakan telah membawa bekalan dan peluru mencukupi untuk meneruskan operasi selama beberapa hari. Mereka juga dilaporkan mempunyai data pengawasan dan peta, menunjukkan bahawa mereka berhasrat untuk mencapai Tebing Barat.

Menurut bekas pegawai Amerika Syarikat yang dikutip oleh media berita itu, ini boleh menjadi “kemenangan propaganda yang besar” bagi Hamas dan menyebabkan “tamparan simbolik” bukan sahaja terhadap Israel, tetapi juga terhadap Pihak Berkuasa Palestin. Entiti terakhir ini, yang berpangkalan di Tebing Barat, telah berselisih dengan Hamas sejak kumpulan itu mengusirnya dari Gaza dalam satu rampasan kuasa pada tahun 2007.

Artikel itu juga menyatakan bahawa sebelum serangan itu, Hamas telah terlibat dalam aktiviti pengawasan berbilang hala, bergantung kepada maklumat yang dikumpulkan menggunakan drone murah, pekerja Gaza yang dibenarkan memasuki Israel, dan bahkan gambar hartanah dan pos media sosial.

Kumpulan itu dikatakan telah bersedia untuk serangan itu selama lebih satu tahun; semasa tempoh itu, langkah-langkah dilaporkan diambil untuk mengelirukan perkhidmatan perisikan Israel, menyesatkan mereka ke dalam rasa keselamatan palsu.

Hamas melancarkan serangan kejutannya ke atas Israel pada 7 Oktober, dengan pertempuran yang menyusul mengakibatkan beribu-ribu kematian. Kumpulan itu juga telah mengambil lebih daripada 240 tebusan, termasuk banyak warga asing. West Jerusalem membalas dengan melancarkan serangan udara dan peluru berpandu ke atas Gaza, kemudian mengumumkan “pengepungan lengkap” enklaf Palestin itu dan memulakan operasi darat di sana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)