Hezbollah mengetuai kenyataan tekanan AS mengakhiri konflik Gaza: ‘Israel telah dikalahkan’

(SeaPRwire) –   Ketua Hezbollah pada Jumaat mengisytiharkan bahawa Israel akan segera menghadapi kekalahan melalui tekanan AS untuk mengakhiri kempennya serta menjanjikan tindak balas “tak terelakkan” terhadap serangan ke atas konsulat Iran.

“Apabila Biden mula meragui rakan-rakan AS seperti Israel melalui retoriknya, rakan-rakan dan sekutu Iran sedang mengeratkan barisan dan mengurangkan jarak politik di antara mereka,” kata Behnam Ben Taleblu, felo kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, kepada Digital.

“Ini adalah satu sasaran strategik yang besar,” tambah Taleblu.

pada Jumaat memberikan ucapan untuk memperingati Hari Quds Antarabangsa, hari antarabangsa yang menyatakan sokongan untuk rakyat Palestin dan memanggil untuk pengakhiran “pendudukan Israel”.

Ucapan Nasrallah, yang disiarkan secara langsung, memberi tumpuan kepada bagaimana “AS telah berulang kali menekan, tetapi republik Islam enggan,” mengikut Agensi Berita MEHR, agensi berita separa rasmi kerajaan Iran.

“Iran tidak akan mengubah pendiriannya, atau akan berbuat demikian pada masa hadapan berhubung isu-isu serantau,” janji Nasrallah. “Ada yang tidak mengakui bahawa Israel telah dikalahkan.”

“Hubungan dengan Iran adalah sumber kebanggaan, mereka yang sepatutnya berasa malu adalah mereka yang cuba untuk menormalisasikan hubungan dengan Israel,” tambahnya.

Baki ucapan memberi tumpuan kepada bagaiman perang itu berkembang, dengan memegahkan bahawa beliau dan pegawai-pegawai yang lain “masih gila” enam bulan selepas serangan pengganas pada 7 Oktober ke atas Israel.

“Netanyahu tidak berupaya untuk memusnahkan Hamas atau membebaskan tebusan yang dipegang di Gaza,” kata Nasrallah mengikut laporan. Beliau menambah bahawa “kekejaman Israel di Gaza adalah akibat kegagalan dan ketiadaan pilihan.”

Yang paling penting, Nasrallah sekali lagi memegang peranan Iran dalam konflik Israel-Hamas – sesuatu yang Tehran telah menolak dan secara aktif menafikannya apabila konflik bermula. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pegawai Iran semakin terang-terangan membincangkan hubungan mereka dengan Hamas dan memuji pencapaian Hamas sebagai pencapaian Barisan Wira.

“Republik Islam telah menawarkan pengorbanan yang besar pada peringkat ekonomi, politik dan keselamatan kerana pendirian ini,” kata Nasrallah mengikut terjemahan oleh mulutpa Al-Manar Hezbollah, dengan menambah bahawa serangan ke atas konsulat Iran di Damsyik akan membuktikan “titik perubahan penting dalam pertempuran ini.”

“Pastikan bahawa tindak balas Iran terhadap serangan ke atas konsulat Damsyik adalah tak terelakkan,” isytiharkan Nasrallah, dengan menegaskan bahawa Hezbollah “tidak takut perang dan sepenuhnya bersedia untuk sebarang perang.”

“Mengubah pendirian tentang sokongan kami kepada Israel mempunyai akibat jauh mencapai yang akan melepasi perang semasa dan tempoh pemimpin semasa,” kata Lisa Daftari, pakar Timur Tengah dan Pengarang Eksekutif The Foreign Desk, kepada Digital.

“Hubungan AS dan Israel adalah strategik dan keselamatan yang penting, terutamanya mengambil kira ancaman kumpulan ekstrimis seperti Hamas dan kefixaan Hezbollah bukan sahaja menargetkan Israel tetapi menargetkan Barat,” dibentangkan Daftari.

“Kemenangan Israel dalam perjuangan eksistensinya untuk memusnahkan Hamas dan sebarang wakil teroris yang dibiayai oleh rejim Iran akan dikongsi oleh AS apabila kami menghadapi ancaman dari kumpulan yang sama di rantau ini dan di sini di rumah,” tambahnya.

“Amaran Presiden Biden kepada Bibi paling kuat dan jelas didengari oleh musuh kita yang bergembira memikirkan Israel ditinggalkan oleh AS. Ucapannya menjadikan AS jauh lebih terdedah kepada serangan sedemikian,” Daftari menyimpulkan.

Laporan dalam beberapa minggu kebelakangan ini semakin menekankan ketidakpuasan peribadi Presiden Biden terhadap pendekatan Israel, dan minggu ini isteri pertama Jill Biden dilaporkan telah menggesa Netanyahu untuk “berhenti sekarang” di Gaza.

Politico melaporkan bahawa Presiden Biden “marah secara peribadi” mengenai serangan udara yang membunuh tujuh pekerja bantuan dari World Central Kitchen, dan bekas penulis ucapan Obama Jon Favreau bertindak balas terhadap kisah Politico menghentam presiden kerana enggan “menggunakan pengaruh untuk menghentikan IDF membunuh dan menghidangkan rakyat yang tidak bersalah,” dengan mengatakan laporan tentang tentangan peribadinya.

Retorik Biden apabila membincangkan konflik telah berubah dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan sesetengah penganalisis mendakwa beliau telah berbuat demikian berikutan tentangan yang semakin meningkat dari sayap progresif Parti Demokrat terhadap sokongan berterusannya terhadap Israel.

Israel tidak memberikan ulasan mengenai serangan minggu ini di Syria. Baru-baru ini, brigadir jeneral bersara IDF merujuk kepada serangan itu sebagai “serangan Israel yang didakwa” dalam mengulas tindak balas Iran yang berpotensi. Bagaimanapun, Pentagon memberitahu berhubung laporan bahawa ia akan merujuk kepada Israel “untuk bercakap mengenai serangan mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.