Hong Kong menawarkan ganjaran untuk aktivis pro-demokrasi, termasuk warganegara Amerika, di bawah undang-undang yang dikenakan China

(SeaPRwire) –   Sebagai sebahagian daripada serbuan di bawah undang-undang keselamatan negara yang dikenakan China, polis Hong Kong telah menawarkan hadiah wang tunai berjuta-juta dolar untuk maklumat yang membawa kepada penangkapan lima aktivis pro-demokrasi yang tinggal di luar negara, termasuk warganegara Amerika.

Pada bulan Julai, John Lee, mengumumkan bahawa lapan aktivis pro-demokrasi yang tinggal di Amerika Syarikat, Britain, Kanada dan Australia akan diburu seumur hidup kerana didakwa melakukan kesalahan keselamatan negara.

Penangkapan itu termasuk bekas ahli parlimen pro-demokrasi Nathan Law, Ted Hui dan Dennis Kwok, peguam Kevin Yam, ahli kesatuan Mung Siu-tat dan aktivis Finn Lau, Anna Kwok dan Elmer Yuen.

Hadiah wang tunai yang paling tinggi dikeluarkan untuk Johnny Fok dan Tony Choi, yang mengendalikan saluran YouTube yang memberi tumpuan kepada hal ehwal semasa, dan aktivis pro-demokrasi Simon Cheng, Hui Wing-ting dan Joey Siu.

Warrant penangkapan terbaru ini semakin meningkatkan tindakan keras kerajaan Hong Kong terhadap pembangkang selepas protes anti-kerajaan pada tahun 2019.

Menurut pihak berkuasa, semua dituduh melanggar undang-undang keselamatan negara Beijing dengan melakukan kesalahan seperti bersekongkol dengan kuasa asing dan menghasut pemisahan.

Sejak tahun 2020, apabila undang-undang itu disahkan, lebih daripada 260 orang telah ditangkap.

Setiausaha Keselamatan Hong Kong Chris Tang semakin menekankan serbuan terhadap lapan aktivis itu, dengan menyatakan pihak berkuasa sedang berusaha memotong akses kepada kewangan mereka, termasuk membekukan dan merampas aset mereka.

Cheng menulis di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter, bahawa beliau menerima tuduhan itu. “Diburu oleh polis rahsia China (Hong Kong), di bawah hadiah wang tunai satu juta dolar, adalah kehormatan seumur hidup,” tulis beliau.

Jabatan Negara AS mengatakan ia sangat mengecam tindakan pihak berkuasa Hong Kong dan “senarai hadiah” yang menyasarkan aktivis demokrasi di luar negara, menurut Guardian.

“Ini menunjukkan ketidakhormatan yang jelas terhadap norma antarabangsa, demokrasi dan hak asasi manusia,” kata jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller dalam sidang akhbar rutin pada Khamis.

“Kami mengutuk sebarang cubaan untuk menggunakan undang-undang keselamatan negara Beijing secara ekstrateritori dan mengulangi bahawa pihak berkuasa Hong Kong tidak mempunyai bidang kuasa di dalam sempadan Amerika Syarikat, di mana penyokong demokrasi dan kebebasan akan terus menikmati kebebasan dan hak yang dijamin secara perlembagaan.”

Setiausaha Luar Negeri UK, David Cameron, menambah bahawa beliau telah mengarahkan pegawai di Hong Kong, Beijing dan London untuk mengangkat isu ini sebagai keutamaan dengan pihak berkuasa Hong Kong dan China.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan dari pejabatnya, Cameron berkata: “Kami tidak akan mentoleransi sebarang cubaan oleh mana-mana kuasa asing untuk menakut-nakutkan, mengganggu atau menyakiti individu atau masyarakat di UK. Ini adalah ancaman terhadap demokrasi kami dan hak asasi manusia yang asasi.”

Jabatan Negara AS tidak segera tersedia untuk memberikan komen.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.