Hong Kong menyeru hormati pejabat perdagangan selepas staf UK didakwa dengan pengintipan

(SeaPRwire) –   Pemimpin pada Selasa menyeru kerajaan asing untuk menghormati pejabat perdagangan luar negerinya selepas seorang kakitangan di cawangan London dituduh bekerja untuk perkhidmatan perisikan bandar raya China.

Ketua Eksekutif John Lee berkata pentadbirannya telah menuntut kerajaan British memberikan penjelasan tentang pengadilan Bill Yuen, pengurus pejabat Ekonomi dan Perdagangan Hong Kong di London. Lee berkata sebarang cubaan untuk membuat tuduhan tidak berasas terhadap kerajaan bandaraya itu tidak dapat diterima.

Polis British mendakwa bahawa Yuen, bersama-sama dengan Chi Leung (Peter) Wai dan Matthew Trickett, bersetuju untuk terlibat dalam pengumpulan maklumat, pengawasan dan tindakan penipuan yang mungkin akan membantu secara material perkhidmatan perisikan Hong Kong. Ketiga-tiga mereka dituduh di bawah undang-undang baru yang memberi polis British kuasa tambahan untuk menangani pengintipan asing.

Dalam sidang akhbar mingguannya, Lee berkata tugas pejabat perdagangan di London adalah untuk memperkukuh hubungan dengan pelbagai sektor di Britain dan mempromosikan Hong Kong.

“Sebarang cubaan untuk campur tangan dengan kerja pejabat ETO di pelbagai tempat akan bertentangan dengan perdagangan bebas dan ekonomi bebas dan akan merosakkan ekonomi negara yang cuba melakukan perkara buruk kepada operasi pejabat ETO,” katanya.

Penuntutan Isnin yang lalu dijangka akan merosakkan hubungan antara Britain dan China. Pihak berkuasa China di Britain dan Hong Kong telah mengkritik tuduhan itu, dengan berkata ia adalah yang terbaru dalam siri tuduhan “tidak berasas dan fitnah” yang telah dikenakan oleh kerajaan British terhadap China.

Di Beijing, jurucakap Kementerian Luar Negeri China Wang Wenbin berkata pada Selasa bahawa China sangat prihatin tentang penuntutan warganegara China dan menyeru Britain untuk melindungi hak sah warganegara China di UK.

“Untuk sementara waktu, pihak British telah menekankan dakwaan pengintipan China dan serangan siber China yang dipanggil,” katanya. “China dengan tegas menentang tindakan tidak senonoh manipulasi politik atas nama keadilan dan keselamatan negara.”

Pada April, pendakwa British menuntut dua orang, termasuk bekas penyelidik bekerja di Parlimen UK, dengan tuduhan pengintipan. Kedutaan China menyebut tuduhan itu palsu.

Pada Isnin, Perdana Menteri UK Rishi Sunak memberi amaran bahawa UK sedang menghadapi masa depan yang semakin berbahaya kerana ancaman dari “paksi negara berwawasan otoritarian”, termasuk Rusia, China, Iran dan Korea Utara.

Hong Kong sentiasa menjadi sumber ketegangan khusus antara Britain dan Beijing. Wilayah bekas jajahan British itu kembali ke China pada tahun 1997 di bawah persetujuan yang termasuk janji Beijing untuk mengekalkan selama 50 tahun tahap tertentu kerajaan sendiri dan kebebasan berhimpun, bersuara dan akhbar yang tidak dibenarkan di tanah besar China yang dikuasai Parti Komunis. Kritikan menyatakan kebebasan itu hampir hilang sepenuhnya.

Ketiga-tiga lelaki itu diberi jaminan di mahkamah pada Isnin dan penampilan mahkamah berikutnya dijadualkan pada 24 Mei.

Media Hong Kong melaporkan bahawa Yuen adalah bekas pegawai polis di Hong Kong. Associated Press mendapati nama Yuen dicetak dalam bahan publisiti polis tempatan online.

Dalam sidang akhbar Selasa, Lee juga menjawab laporan tentang gambar yang diambil bersamanya dengan Yuen untuk artikel berita beberapa tahun yang lalu.

“Gambar ini kelihatan seperti gambar kumpulan graduasi,” katanya. “Impresi saya tentang orang ini hanya berdasarkan gambar ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.