‘Horor Mutlak’: 4 kanak-kanak, ibu terbunuh di Paris, bapa ditahan

(SeaPRwire) –   Empat kanak-kanak antara sembilan bulan dan 10 tahun serta ibunya terbunuh di apartmen mereka, dalam apa yang dipanggil oleh pihak berkuasa tempatan sebagai jenayah yang sangat ganas.

Jiran mengesan genangan darah di luar pintu keluarga itu pada Hari Krismas dan memberitahu polis, yang mendedahkan lima mayat, Pengarah Pendakwaan Jean-Baptiste Bladier memberitahu wartawan di bandar Meaux.

Ibu dan dua anak perempuan, berusia 7 dan 10 tahun, ditikam beberapa kali semalaman dari Ahad ke Isnin, katanya. Dua anak lelaki pasangan itu, berusia 9 bulan dan 4 tahun, ditikam atau tenggelam. Pengarah Pendakwaan menggambarkan sebuah apartmen kecil yang sangat kotor dengan darah.

Bunga, mainan berbulu dan hiasan cuti menghiasi pagar di luar bangunan apartmen Selasa, untuk menghormati mangsa-mangsa.

Motifnya tidak jelas. Suspek, lelaki berusia 33 tahun yang lahir di pinggir bandar Paris Colombes, ditahan Selasa di luar rumah bapa di timur laut Perancis, kata Pengarah Pendakwaan.

“Korban manusia adalah mengerikan, seluruh keluarga dibunuh, ditikam dalam keadaan mengerikan. Ini adalah kesengsaraan mutlak,” kata Datuk Bandar Meaux Jean-Francois Cope kepada Agensi Berita Perancis.

Suspek pernah menikam rakannya sekali sebelum ini, ketika dia hamil dengan anak lelaki mereka yang lebih tua pada 2019, tetapi siasatan itu ditutup kerana dia diisytiharkan tidak waras pada masa serangan itu, kata Pengarah Pendakwaan.

Suspek telah ditempatkan di hospital psychiatri pada 2017, dan juga cuba membunuh diri pada tahun itu, kata Pengarah Pendakwaan.

Pasangan itu bersama-sama selama 14 tahun dan mengenali satu sama lain sejak sekolah menengah, kata Bladier.

Tiada nama ahli keluarga didedahkan, mengikut undang-undang Perancis melindungi mangsa jenayah yang masih belum dewasa.

Pihak berkuasa membuka siasatan ke atas lima pembunuhan, dan suspek akan menjalani pemeriksaan psikiatri untuk menentukan langkah seterusnya, kata Pengarah Pendakwaan.

Pembunuhan itu menimbulkan perbahasan awam mengenai keganasan rumah tangga – lebih 100 wanita telah dibunuh oleh pasangan kini atau terdahulu mereka di Perancis setakat ini tahun ini – dan mengenai .

Datuk Bandar menyeru tindakan bersepadu untuk menangani keganasan oleh individu yang mempunyai masalah psikiatri dan melindungi mangsa sebelum terlambat.

“Saya mengakui perasaan tidak berdaya dalam peristiwa sebegini, tetapi pada peringkat kebangsaan kita perlu menilai dan memikirk semula akibat masalah psikiatri terhadap keluarga individu-individu ini,” katanya.

Jiran berjuang untuk mencerna berita itu.

“Dia sekadar ibu yang berjuang untuk anak-anaknya, dia tidak pernah meminta tolong,” jiran Maissa Ketfi berkata. “Kami semua mempunyai perasaan yang besar dalam perut kami apabila kami mengetahui apa yang berlaku. … Kami tidak dapat membayangkan adegan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.