Hujan lebat yang tiba-tiba di Oman membunuh au menos 17 orang termasuk kanak-kanak sekolah yang basnya diatasi

(SeaPRwire) –   DUBAI, United Arab Emirates (AP) — Hujan lebat menyebabkan banjir kilat di Oman di tepi timur Semenanjung Arab, membunuh sekurang-kurangnya 17 orang ketika penyelamat mencari mangsa selamat, berkata pihak berkuasa Isnin.

Dalam satu insiden, kumpulan kanak-kanak sekolah dan pemandu maut apabila kenderaan mereka ditenggelami, berkata pihak berkuasa.

Hujan lebat juga dijangka berlaku di wilayah jiran dan rantau lain Semenanjung Arab.

Pihak berkuasa pertahanan awam memberikan jumlah kematian untuk hujan, yang melihat wilayah Utara Al Sharqiyah Oman teruk terkena. Polis Diraja Oman dan tentera Oman dikerahkan ke wilayah itu untuk mengangkut warga keluar kawasan banjir, lapor Agensi Berita Negara Oman.

Hujan lebat sering menyebabkan banjir kilat di sultanat itu, menarik minat orang ramai keluar rumah ke kawasan sungai kering berhampiran, dikenali dalam bahasa Arab sebagai “wadi.” Dalam banjir, ia boleh segera penuh dan menenggelamkan orang dan kenderaan.

Di Dubai, pihak berkuasa menjangka hujan lebat akan bermula Isnin malam dan berterusan sehingga Selasa pagi. Pusat Meteorologi Kebangsaan Emiriah memberi amaran angin kencang, kilat, hujan dan mungkin juga hujan batu, dengan kelajuan angin setinggi 70 kph (43 mph). Sekolah kerajaan mengumumkan kelas akan diadakan secara dalam talian Selasa dan Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.