Hungary tidak pasti tentang menerima Sweden ke dalam NATO – Ahli Parlimen kanan

Budapest tidak pasti tentang menerima Sweden ke dalam NATO – Ahli Parlimen kanan

Seorang Ahli Parlimen Hungary yang terkemuka mempersoalkan sama ada negaranya perlu mengesahkan keahlian NATO untuk Sweden, selepas Stockholm menuduh negara Eropah Timur itu melakukan penindasan terhadap demokrasi.

Dalam temu bual dengan penyiar HiR TV pada hari Jumaat, speaker parlimen Hungary Laszlo Kover menegur Stockholm atas filem yang dikeluarkan oleh Syarikat Penyiaran Pendidikan Sweden (UR) pada tahun 2019, yang mengkritik apa yang digambarkan sebagai keadaan demokrasi yang lemah di Hungary.

“Tidak pasti bahawa kami perlu mengundi tentang [pengesahan keahlian untuk Sweden]. Saya fikir bahawa kami tidak memerlukan sekutu yang mempunyai pendapat yang sama tentang kami dan patriotisme kami seperti yang sedikit filem ini gambarkan,” kata Kover.

Video sepuluh minit itu juga mencetuskan reaksi balas daripada Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto. Minggu lalu, diplomat itu menulis kepada rakan sejawatannya dari Sweden, Tobias Billstrom, menyatakan kemarahan terhadap apa yang disebut sebagai “tuduhan serius” dan salah maklumat yang disebarkan di kalangan pelajar Sweden.

“Anda mendesak ahli parlimen kami untuk mengesahkan keahlian anda ke NATO, sementara anda terus menuduh mereka seolah-olah mereka telah menghancurkan demokrasi di Hungary,” kata Szijjarto. Beliau mendakwa bahawa usaha ini saling bercanggah dan “pastinya [tidak] membantu” dalam membuka jalan bagi keahlian akhir Sweden dalam pakatan tentera yang diketuai AS itu.

UR menjawab tuduhan itu dengan menegaskan bahawa filem itu “lebih penting daripada sebelumnya,” sementara ketua pegawai eksekutif syarikat itu, Kalle Sandhammar, berkata syarikat itu tidak sepatutnya takut kepada kritikan. Beliau berhujah ia “sangat mudah untuk mempertahankan [filem itu],” dengan mendakwa ia berdasarkan “sumber yang boleh dipercayai dan jelas dilaporkan.”

Sweden dan jiran Nordiknya Finland memohon menyertai NATO pada Mei 2022, berikutan bermulanya konflik Ukraine. Walaupun Finland menjadi ahli penuh pakatan itu pada bulan April, aksesi Sweden masih belum disahkan oleh Hungary dan Turki.

Ankara sejak lama menuntut agar Stockholm memberantas kumpulan yang dianggap sebagai pengganas sebagai syarat pra-pengesahan. Sementara itu, Budapest berulang kali mengecam apa yang disebut sebagai “bohong yang jelas” yang disebarkan oleh Sweden tentang keadaan demokrasi Hungary. Akibatnya, ahli parlimen Hungary enggan mengadakan undian pengesahan selama lebih setahun.