India menolak tuduhan ‘tidak masuk akal’ Kanada

New Delhi menolak tuduhan ‘tidak masuk akal’ Kanada

New Delhi pada hari Selasa menolak tuduhan “tidak masuk akal dan bermotif” oleh kerajaan Kanada yang mendakwa agen India terlibat dalam pembunuhan pemimpin gerakan pemisahan Khalistan Hardeep Singh Nijjar, seorang warganegara Kanada.

Langkah ini datang selepas kerajaan Kanada memilih untuk mengusir seorang diplomat India kanan pada hari Isnin di tengah-tengah siasatan Ottawa ke atas apa yang Perdana Menteri Justin Trudeau gambarkan sebagai dakwaan kredibel bahawa kerajaan India mungkin mempunyai hubungan dengan pembunuhan seorang aktivis Khalistani. Nijjar, seorang penyokong lantang pergerakan Khalistan yang menuntut tanah air Sikh merdeka di wilayah Punjab India, ditembak pada 18 Jun di luar pusat budaya Sikh di Surrey, British Columbia.

Perdana Menteri Justin Trudeau menyampaikan ucapan mendesak kepada para pembuat undang-undang di Parlimen pada hari Isnin petang memberitahu mereka agensi keselamatan Kanada telah mengejar selama berminggu-minggu “tuduhan kredibel mengenai kemungkinan hubungan antara agen Kerajaan India” dan pembunuhan Nijjar di tanah Kanada.

“Tuduhan penglibatan Kerajaan India dalam sebarang tindak keganasan di Kanada adalah tidak masuk akal dan bermotif,” kata kementerian luar India dalam satu kenyataan. Ia menambah bahawa “tuduhan tidak berasas seperti itu bertujuan untuk mengalihkan tumpuan daripada pengganas dan ekstremis Khalistani, yang telah diberi perlindungan di Kanada dan terus mengancam kedaulatan dan integriti wilayah India.” Ketidakaktifan Kerajaan Kanada dalam perkara ini telah menjadi kebimbangan yang berterusan dan berpanjangan.

New Delhi seterusnya menyatakan bahawa fakta bahawa tokoh-tokoh politik Kanada “secara terbuka menyatakan simpati untuk unsur-unsur sedemikian” kekal menjadi “kebimbangan yang mendalam”.

“Ruang yang diberikan di Kanada kepada pelbagai aktiviti haram termasuk pembunuhan, perdagangan manusia dan jenayah terancang bukanlah perkara baru. Kami menolak sebarang percubaan untuk mengaitkan Kerajaan India dengan perkembangan sedemikian. Kami mendesak Kerajaan Kanada untuk mengambil tindakan undang-undang yang segera dan berkesan terhadap semua unsur anti-India yang beroperasi dari tanah mereka,” kata kenyataan itu.

Sebelum ini pada hari Isnin, Menteri Luar Kanada Melanie Joly mengumumkan ketua perisikan India di Kanada telah diusir sebagai akibat daripada keterlibatan India yang didakwa dalam serangan terhadap “Jika terbukti benar ini akan menjadi pelanggaran kedaulatan dan peraturan asas tentang bagaimana negara berurusan antara satu sama lain yang sangat besar,” kata Joly, menurut AP.

Langkah ini datang beberapa hari selepas Kanada membatalkan misi perdagangan ke India dan kerajaan India membatalkan bahawa perbincangan perdagangan penting antara kedua-dua negara telah dibekukan atas “isu-isu tertentu”. Semasa sidang kemuncak pemimpin G20 di New Delhi, Perdana Menteri India Modi menyampaikan “kebimbangan serius” kepada Trudeau mengenai pendekatan Kanada terhadap aktivisme Khalistn, Kementerian Luar India mencatat pada 10 September.

Pada bulan Julai, New Delhi memanggil Pesuruhjaya Tinggi Kanada berhubung poster yang dikeluarkan oleh penyokong pro-Khalistan sebelum ‘Perhimpunan Kebebasan’ di luar konsulat India di Toronto dan Vancouver. Poster itu melabel diplomat India sebagai “pembunuh” dan menimbulkan kemarahan dalam kalangan diaspora Punjabi di Kanada. Ottawa kemudian menggambarkan poster itu sebagai “tidak boleh diterima” dan menyatakan ia mengambil obligasinya mengenai keselamatan diplomat “sangat serius”.