Indiana cuba untuk membatalkan undang-undang lesen memandu untuk imigran Ukraine selepas keputusan diskriminasi

(SeaPRwire) –   Satu tahun selepas meluluskan undang-undang yang membenarkan warganegara Ukraine yang berada di bawah parole kemanusiaan untuk mendapatkan lesen memandu, pembuat undang-undang Indiana cuba untuk menarik balik undang-undang itu selepas seorang hakim persekutuan baru-baru ini mengeluarkan keputusan bahawa undang-undang itu mesti diperluaskan kepada semua orang yang berada di bawah parole.

Rang undang-undang yang diluluskan Dewan pada Isnin dengan sokongan bipartisan akan memansuhkan statut yang membenarkan orang yang sah berada di Amerika Syarikat di bawah takrif parole sempit untuk mendapatkan lesen memandu, tetapi hanya jika mereka berasal dari Ukraine. Kumpulan imigran Haiti yang tinggal di Indiana di bawah penentuan persekutuan yang sama telah menggugat negeri itu atas undang-undang tersebut, dengan mengatakan ia bersifat diskriminasi dan tidak berperlembagaan.

Pada pertengahan Januari, seorang hakim persekutuan telah mengeluarkan injunksi sementara mengenepikan peruntukan Ukraine dalam undang-undang itu, membolehkan semua imigran di bawah parole kemanusiaan untuk mendapatkan lesen sementara di negeri itu.

Peguam Kanan Gavin Rose dari ACLU Indiana dan Pusat Undang-Undang Imigresen Kebangsaan mewakili imigran Haiti dalam saman berterusan itu, yang cuba untuk menghapuskan sepenuhnya syarat Ukraine.

Gavin Rose, peguam kanan dengan ACLU Indiana, memberitahu agensi berita bahawa belum jelas bagaimana saman itu akan dipengaruhi jika rang undang-undang, Rang Undang-Undang 1162, menjadi undang-undang.

“Ia tentu saha akan sangat membimbangkan jika perundangan mengeluarkan keupayaan warganegara Ukraine untuk mendapatkan kredenshal semata-mata kerana Indiana telah dikehendaki untuk juga memperluaskan kredenshal ini kepada orang dari negara-negara lain, yang, seperti warganegara Ukraine, telah dibenarkan memasuki dan bekerja di Amerika Syarikat kerana krisis kemanusiaan yang teruk di negara asal mereka,” kata Rose dalam e-mel.

Ahli-ahli politik Republikan telah menyatakan bahawa memperluaskan keistimewaan itu kepada semua orang di bawah parole akan membuat negeri itu terdedah kepada pengelasan imigresen persekutuan di luar kawalan mereka.

Ahli Dewan Jim Pressel, penulis rang undang-undang Republikan, memberitahu ahli-ahli perundangan pada Khamis bahawa saman itu telah menjadikan situasi “berantakan” dan mempersoalkan takrif parole persekutuan yang merangkumi orang dari beberapa negara. Beliau berkata beliau mahu perbualan di Senat tentang bagaimana untuk menjamin niat undang-undang tahun lalu.

Ahli Dewan Matt Lehman, pemimpin majoriti Dewan dari parti Republikan, berkata membenarkan semua orang di bawah parole untuk mendapatkan lesen membuka pintu kepada “status yang dicita-citakan” kepada orang yang “tidak jujur”.

“Saya hanya tidak mempunyai keyakinan dalam dasar imigresen kita di peringkat kebangsaan bahawa status itu dicita-citakan,” katanya kepada ahli-ahli perundangan pada Khamis. “Saya fikir status itu diberikan kepada orang yang mungkin kita akan menghadapi masalah.”

Rang undang-undang itu diluluskan 89-8 dalam Dewan Negeri Indiana yang dikuasai Republikan tanpa perbahasan dan kini maju ke Senat negeri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.