Indonesia menangkap tiga warganegara Mexico selepas pelancong ditembak dalam rompakan didakwa

(SeaPRwire) –   Polis Indonesia mengatakan pada Selasa mereka telah menangkap tiga warganegara Mexico selepas pelancong ditembak dalam dakwaan pencurian di pulau resor Bali yang meninggalkan pelancong dari Turki cedera parah.

Penangkapan itu dibuat Sabtu di sebuah villa di kampung Ungasan, daerah Badung, Bali di mana lelaki Mexico itu telah menetap sejak 7 Disember sebagai pelancong, jurucakap Polis Bali Jansen Avitus Panjaitan berkata.

Tiga lelaki yang ditangkap dan seorang lelaki Mexico keempat memecah masuk ke sebuah villa berhampiran minggu lalu selepas mengarahkan senjata mereka kepada seorang pengawal keselamatan dan memaksa beliau menyerahkan diri, kata Panjaitan.

Empat lelaki bersenjata dengan tiga senjata menembak ke arah beberapa tetamu yang berlari keluar dari villa untuk keselamatan. Suspek mencuri dolar AS dan mata wang Indonesia bernilai kira-kira $5,900 dari villa, dan menembak seorang lelaki berusia 39 tahun di perutnya, tangan kiri dan dada belakang kiri, polis berkata.

Suspek merancang pencurian dengan mempersiapkan senjata api dan mengintai villa sasaran, polis berkata.

Rakaman kamera litar tertutup dan kenyataan saksi membawa polis kepada empat suspek Mexico, satu yang masih dicari dan tiga yang dipersembahkan dalam sidang akhbar memakai rantai tangan dan jaket jingga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.