Indonesia tentera tangkap 13 askar elit yang dituduh terlibat dalam video penyeksaan

(SeaPRwire) –   JAKARTA, Indonesia (AP) — tentera berkata Isnin ia telah menangkap 13 askar elit yang didakwa terlibat dalam video menunjukkan penyiksaan lelaki Papua asli dipercayai ahli kumpulan pemisah.

Video yang muncul beberapa hari lalu di media sosial menunjukkan lelaki yang kelihatan seperti tentera menendang, memukul dan menenggelamkan lelaki itu dalam tong air.

“Ini merupakan pelanggaran undang-undang dan kami akan bertindak mengikut undang-undang dan peraturan yang terpakai,” jurucakap Brigedier Jeneral Kristomei Sianturi berkata dalam sidang akhbar, menambah: “Ini yang kami sesalkan, tentera Indonesia atau tentera darat Indonesia tidak pernah mengajar, tidak pernah meluluskan sebarang keganasan dalam meminta maklumat.”

Sianturi berkata insiden itu berlaku di pos untuk pasukan tugas keselamatan sempadan di Puncak, sebuah daerah bergunung-ganang di wilayah Papua Tengah, pada 3 Februari.

Sekurang-kurangnya lima lelaki dilihat memukul lelaki itu, mengejeknya dengan kata-kata perkauman dan menyayat punggungnya dengan parang.

Sianturi berkata semua 13 suspek telah ditahan di pusat tahanan keselamatan polis tentera di Jawa Barat untuk siasatan lanjut.

Ketua Tentera Papua Mejar Jeneral Izak Pangemanan berkata kepada wartawan penyiksaan itu bermula selepas pertembungan tembak antara pasukan keselamatan dan pemberontak pemisah yang disyaki membakar kemudahan kesihatan awam di kampung Omukia, 300 meter dari pos tentera.

Pasukan keselamatan menangkap tiga lelaki manakala yang lain melarikan diri.

Dalam perjalanan ke balai polis, salah seorang lelaki itu melompat dari kereta dengan tangan terikat di belakangnya. Kepalanya terkena batu dan meninggal dunia dalam perjalanan ke kemudahan kesihatan, kata Pangemanan.

Lelaki lain, dilihat dalam video dan dikenali sebagai Definus Kogoya, cuba melarikan diri, kata Pangemanan. Pasukan keselamatan menangkapnya semula dan menyiksanya di pos tentera di Gome dalam usaha mendapatkan maklumat tentang lokasi yang lain, katanya.

Keadaan Kogoya pulih selepas rawatan perubatan dan telah dikembalikan kepada polis tempatan, kata Pangemanan.

Video itu telah mencetuskan kemarahan di Indonesia dan .

“Insiden ini merupakan penyiksaan kejam yang benar-benar memusnahkan naluri keadilan,” kata Pengarah Eksekutif Amnesty International Indonesia Usman Hamid. Beliau berkata kenyataan pegawai tentera dan kerajaan tentang pendekatan kemanusiaan mereka di rantau Papua telah menjadi tidak bermakna.

Konflik antara orang asli Papua dan pasukan keselamatan Indonesia kerap berlaku di rantau Papua yang termiskin, bekas jajahan Belanda di bahagian barat Indonesia yang secara etnik dan budaya berbeza daripada kebanyakan Indonesia. Papua digabungkan ke Indonesia pada tahun 1969 selepas undian PBB yang luas dilihat sebagai pembodohan. Sejak itu, pemberontakan rendah intensiti berlarutan di rantau kaya mineral itu.

Konflik di sana meningkat tahun lalu, dengan puluhan pemberontak, pasukan keselamatan dan orang awam terbunuh.

Sebby Sambom, jurucakap Tentera Pembebasan Papua Barat, sayap tentera Organisasi Kebebasan Papua Barat yang ahlinya didakwa membakar kemudahan kesihatan, mendesak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengambil tindakan.

“Ini menunjukkan tentera dan polis Indonesia benar-benar barbar,” kata Sambom.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.