Industri berlian Rusia terkena pukulan segar dari sekatan EU

(SeaPRwire) –   mengatakan Isnin bahawa ia telah mengenakan tindakan balas baru terhadap Rusia atas peperangan terhadap Ukraine, menyasarkan industri berlian yang lumayan, lebih 140 pegawai dan organisasi, dan menutup lubang yang telah digunakan oleh Moscow untuk mengelak tindakan hukuman sebelumnya.

Ini adalah pusingan tindakan dan sekatan ke-12 yang telah dikenakan oleh EU ke atas Rusia hampir dua tahun selepas mengarahkan tentera beliau memasuki Ukraine. Langkah-langkah itu telah menyasarkan sektor tenaga, bank, syarikat dan pasaran, dan menjadikan lebih 1,000 pegawai Rusia tertakluk kepada sekatan aset dan larangan masuk.

Ibu pejabat EU mengatakan langkah-langkah terbaru akan “menyampaikan lagi hentaman kepada keupayaan Putin untuk berperang dengan menyasarkan sektor bernilai tinggi ekonomi Rusia dan menjadikannya lebih sukar untuk mengelak tindakan hukuman EU.”

Import, pembelian atau pemindahan berlian semula jadi dan buatan Rusia dan perhiasan berlian akan dilarang bermula 1 Januari. Larangan itu terpakai kepada berlian berasal dari Rusia, dieksport dari Rusia dan transit melalui Rusia, serta berlian Rusia diproses di tempat lain.

EU menganggarkan sektor berlian bernilai kira-kira $4.5 bilion setahun kepada Moscow.

Pusingan tindakan baru juga mewajibkan syarikat-syarikat EU melarang dalam kontrak mereka eksport barangan tertentu supaya pembeli tidak boleh menjualnya kembali , terutamanya “barangan dan teknologi sensitif” yang boleh digunakan oleh tentera bersenjata Rusia di Ukraine.

Bahan kimia tambahan, bateri litium, termostat, beberapa motor elektrik yang boleh digunakan dalam pembuatan drone, dan beberapa alat mesin dan bahagian telah dimasukkan ke dalam senarai barangan EU yang dilarang dieksport ke Rusia.

Import ke EU bagi sesetengah barangan yang menjana hasil pendapatan yang besar bagi Rusia juga diperketat, termasuk tembaga dan aluminium wayar, keping, kuantiti paip dan tiub melebihi had tertentu, dan sekatan ke atas propana cecair.

EU juga menambah 29 lagi “entiti” – sering kali organisasi, agensi, syarikat atau bank – didakwa menyokong kompleks tentera dan perindustrian Rusia dalam peperangan terhadap Ukraine. Entiti dan orang yang aset mereka telah dibekukan tidak didedahkan serta-merta.

Tindakan hukuman dijangka diterbitkan dalam jurnal rasmi EU tidak lama lagi, yang membolehkan mereka secara rasmi mula berkuat kuasa.

27 negara EU akan mempertimbangkan mengenakan tindakan hukuman terhadap orang yang mendapat manfaat daripada rampasan aset Eropah atau bahagian syarikat di Rusia. Negara ahli juga akan datang di bawah kawalan lebih ketat untuk memastikan mereka bertindak secara aktif melacak aset orang yang disasarkan untuk tindakan hukuman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.