Ini yang menjadi kebimbangan rakyat Korea Selatan ketika mereka mengundi untuk parlimen minggu ini

(SeaPRwire) –   SEOUL, South Korea (AP) — Harga bawang hijau yang melambung. Doktor yang mogok. Tuduhan seorang calon wanita terhadap ucapan seksis seorang politikus.

Ini antara isu-isu yang menyemarakkan pengundi di Korea Selatan ketika mereka mengundi untuk memilih parlimen baru 300 ahli pada hari Rabu ini. Ramai memilih kehidupan awam dan isu-isu domestik lain sebagai isu pilihan raya yang paling penting, menjauhkan diri daripada topik tradisional seperti ancaman nuklear Korea Utara dan komitmen keselamatan Amerika Syarikat untuk Korea Selatan.

“Saya terasa tertarik kepada seseorang yang bercakap tentang perkara-perkara yang benar-benar berguna untuk kawasan perumahan kami,” kata Kim Yun-ah, seorang pekerja pejabat berusia 45 tahun. “Saya sering tidak tahu bila Korea Utara melancarkan ujian rudal.”

Pakar-pakar menyatakan sehingga 30% hingga 40% daripada 44 juta pengundi Korea Selatan adalah neutral secara politik dan pilihan mereka boleh menentukan keputusan pilihan raya.

Ini pandangan ringkas mengenai beberapa isu yang menjadi perbahasan dalam pilihan raya:

BERSAMAKAH MODERAT MEMBELA UNDI?

Perpecahan konservatif-liberal Korea Selatan begitu ketara sehingga kebanyakan sudah pasti menentukan siapa yang akan mereka undi mengikut pertubuhan parti mereka, berbanding melihat polisi calon-calon di kawasan mereka.

Tetapi kepolaran yang sangat ekstrem juga telah menyebabkan bilangan moderat yang bosan dengan pertelingkahan parti dan memberi tumpuan lebih kepada isu-isu yang langsung mempengaruhi mereka seperti harga, pekerjaan dan cukai, menurut Choi Jin, pengarah Institut Kepemimpinan Presiden di Seoul.

Choi menganggarkan kira-kira 30% rakyat Korea Selatan menganggap diri mereka konservatif, lagi 30% liberal dan 40% yang tinggal adalah moderat. Pakar-pakar lain meletakkan perkadaran moderat pada 30%.

“Secara ringkas, walaupun konservatif dan liberal berdebat dengan hebat mengenai isu-isu politik, ia tidak akan banyak mempengaruhi keputusan pilihan raya,” kata Choi. “Nasib satu pilihan raya lebih ditentukan oleh moderat yang mengawasi secara senyap isu-isu kehidupan dan memutuskan siapa untuk diundi.”

Beberapa pemerhati menyatakan parti-parti liberal boleh mengekalkan majoriti parlimennya, menjadikan Presiden Yoon Suk Yeol – tempoh tunggalnya selama lima tahun berakhir pada 2027 – sebagai burung terbang awal. Tetapi yang lain menyatakan banyak moderat masih belum memutuskan.

Terlepas daripada hasilnya, agenda-agenda dasar luar Yoon yang utama akan kekal tidak berubah, seperti meningkatkan kerjasama keselamatan dengan Amerika Syarikat dan Jepun serta mengambil sikap tegas terhadap program nuklear Korea Utara, menurut pakar-pakar.

APA KISAHNYA DENGAN BAWANG HIJAU?

Yoon mendapat lebih daripada yang dijangkanya apabila melawat pasar runcit Seoul bulan lalu untuk mempromosikan usaha kerajaan untuk menjinakkan harga makanan tetapi berakhir dengan menimbulkan kritikan dengan bercakap tentang harga bawang hijau.

Memandang seikat bawang hijau dengan tag harga 875 won ($0.65) – harga potongan sementara berkat subsidi kerajaan – Yoon berkata, “Saya pernah ke banyak pasar, dan saya katakan 875 won adalah harga yang munasabah.”

Sementara itu, purata harga runcit bawang hijau berada pada kisaran 3,000 won hingga 4,000 won ($2.2 hingga $2.9), antara yang tertinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Komentar sekilas Yoon mencipta krisis mini bagi Parti Kuasa Rakyat kerana calon-calon daripada parti pembangkang utama Parti Demokratik membawa bawang hijau ke perhimpunan pilihan raya dan menuduh Yoon tidak menghargai harga makanan dan terlepas daripada realiti.

Bukan sahaja bawang hijau. Harga-harga hasil pertanian pada bulan Mac meningkat lebih 20% daripada bulan yang sama tahun lalu. Harga epal meningkat hampir 90%, menandakan peningkatan tahun ke tahun terbesar sejak 1980.

Kim Tae-hyung, 55, berkata beliau hampir memutuskan untuk mengundi calon pembangkang liberal di kawasannya kerana beliau percaya kerajaan Yoon tidak berjaya dalam ekonomi.

Tetapi beliau berkata Yoon tidak layak dikritik atas komen bawang hijaunya. “Sekiranya beliau tidak mengetahui harga bawang hijau, saya tidak fikir ia penting juga kerana saya juga tidak mengetahuinya.”

APAKAH MOGOK DOKTOR MEMBAHAYAKAN PARTI PENGASAS?

Mogok berminggu-minggu beribu-ribu doktor adalah lagi satu kepala bagi parti Yoon.

Para doktor, semua pesakit dalaman dan penduduk perubatan, mengadakan mogok membantah rancangan Yoon untuk meningkatkan had tahunan penerimaan pelajar perubatan sebanyak dua pertiga. Mereka menyatakan universiti tidak mampu menangani peningkatan mendadak pelajar dan ia akan merosakkan perkhidmatan perubatan negara. Kritik menyatakan doktor bimbang pendapatan mereka jika terdapat lebih ramai daripada mereka.

Rancangan Yoon pada mulanya memberinya peningkatan rating kelulusan tetapi kini menghadapi seruan kompromi yang semakin meningkat kerana mogok telah menyebabkan banyak pembatalan pembedahan dan ketidakselesaan lain kepada pesakit.

RETORIK BERACUN

Disulut oleh kebencian terhadap pihak lawan, parti-parti saingan telah meluahkan bahasa sangat kesat, kasar antara satu sama lain.

Apabila Lee Jae-myung, pengerusi Parti Demokratik, mengkritik calon kanan parti pemerintah Na Kyung-won atas pandangannya yang pro-Jepun, beliau memanggilnya “nabe”, gabungan huruf namanya dan pemimpin Jepun yang telah meninggal dunia.

Ketua parti pemerintah Han Dong-hoon memanggil komen Lee “misogini yang sangat ekstrem”. Nabe dalam bahasa Jepun bermaksud periuk, yang terjemahan Korea adalah “naembi”, yang boleh digunakan sebagai istilah derogasi merujuk kepada wanita dengan ramai rakan seks.

Bulan lalu, penyokong calon liberal Na dilaporkan menyebarkan poster di media sosial dengan mesej yang menyatakan “naembi paling sedap apabila ditapak”.

Han menggelar Lee “sampah”, mendapat bantahan daripada jurucakap Lee yang menggambarkan “mulut Han” sebagai “tempat sampah”.

Juga memeriahkan perlumbaan pilihan raya Korea Selatan ialah bekas menteri kehakiman liberal Cho Kuk, yang parti kecil barunya dilaporkan dalam kaji selidik diramalkan akan memenangi 10-15 kerusi. Cho pernah menjadi bintang politik yang menanjak semasa kerajaan Moon Jae-in sehingga menghadapi rentetan skandal yang merosakkan imej reformisnya dan memecahbelahkan negara.

Han memanggil Cho “penjenayah keji yang tidak malu”. Cho berkata Han, Yoon dan isteri pertama dan wanita pertama Yoon Kim Keon Hee adalah “wakil kumpulan penjenayah”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.