Inilah yang perlu Anda ketahui tentang pemilihan umum demokratis terbesar di dunia yang dimulai di India

(SeaPRwire) –   NEW DELHI (AP) — Pilihan raya demokratik terbesar di dunia mungkin juga menjadi salah satu yang paling penting.

Dengan jumlah penduduk melebihi 1.4 bilion orang dan hampir 970 juta pengundi, pilihan raya umum India mempertemukan Narendra Modi, seorang nasionalis Hindu yang tegas, dengan gabungan parti pembangkang yang berusaha mengejar ketertinggalan.

Modi yang berusia 73 tahun pertama kali berkuasa pada 2014 dengan janji pembangunan ekonomi, memperkenalkan dirinya sebagai orang luar yang memberantas rasuah. Sejak itu, beliau telah menggabungkan agama dengan politik dalam formula yang menarik sokongan meluas daripada majoriti penduduk Hindu negara itu.

Di bawah Modi, India kini merupakan kuasa global yang meningkat, tetapi pemerintahannya juga ditandai dengan meningkatnya pengangguran, serangan oleh nasionalis Hindu terhadap minoriti, terutamanya Muslim, dan ruang yang semakin mengecil untuk bantahan dan media bebas.

BAGAIMANA PILIHAN RAYA BERFUNGSI?

Pilihan raya umum selama 6 minggu bermula pada 19 April dan keputusannya akan diumumkan pada 4 Jun. Pengundi, yang merangkumi lebih 10% daripada jumlah penduduk dunia, akan memilih 543 ahli untuk Dewan Rakyat rendah Parlimen untuk penggal lima tahun.

Undian akan diadakan dalam tujuh fasa dan undi akan dikeluarkan di lebih daripada sejuta tempat mengundi. Setiap fasa akan berlangsung selama sehari dengan beberapa kawasan pilihan raya di pelbagai negeri mengundi pada hari itu. Penggiliran mengundi membolehkan kerajaan mengerahkan puluhan ribu tentera untuk mencegah keganasan dan mengangkut pegawai pilihan raya dan mesin mengundi.

India mengamalkan sistem pilihan raya berbilang parti dengan sistem pertama lulus pos di mana calon yang menerima undian terbanyak menang. Untuk menjamin majoriti, sebuah parti atau gabungan mesti memecah tanda 272 kerusi.

Manakala pengundi di United Kingdom dan tempat lain menggunakan kertas undian, India menggunakan mesin mengundi elektronik.

SIAPA YANG BERTANDING?

Parti Bharatiya Janata Modi dan lawannya utama, Rahul Gandhi dari Kongres Nasional India, mewakili dua faksi terbesar Parlimen. Beberapa parti serantau penting lain merupakan sebahagian daripada blok pembangkang.

Parti pembangkang, yang sebelum ini berpecah, bersatu di bawah satu barisan yang dipanggil INDIA, atau Perikatan Pembangunan Nasional Inklusif India, untuk menafikan Modi kemenangan berturut-turut ketiga pilihan raya.

Pertandingan ini juga akan menguji had Modi, seorang pemimpin populis yang kemunculannya telah menyaksikan serangan yang meningkat terhadap minoriti keagamaan, kebanyakannya Muslim. Kritik menuduh beliau menggunakan platform Hindu terlebih dahulu yang membahayakan akar sekular negara itu.

Di bawah Modi, media, sekali dilihat sebagai dinamik dan kebanyakannya bebas, menjadi lebih patuh dan suara kritikal dibungkam. Mahkamah kebanyakannya telah membungkuk kepada kehendak Modi dan memberikan keputusan yang menguntungkan dalam kes penting. Penyatuan kuasa eksekutif telah merosakkan persekutuan India. Dan agensi persekutuan telah menyibukkan pemimpin pembangkang terkemuka dalam kes rasuah, yang mereka nafi.

Isu utama lain ialah ekonomi India yang besar, salah satu yang paling pesat berkembang di dunia. Ia telah membantu India muncul sebagai kuasa global dan tandingan berat China. Tetapi walaupun pertumbuhan India melonjak mengikut beberapa ukuran, kerajaan Modi telah berjuang untuk menjana cukup pekerjaan untuk belia India, dan sebaliknya bergantung kepada program kebajikan seperti makanan dan perumahan percuma untuk menarik pengundi.

Laporan Kemajuan Manusia Asia Pasifik PBB terbaru menempatkan India antara negara berpendapatan tinggi dan ketidaksamaan kekayaan yang tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.