Inisiatif kehilangan orang Mexico mendedahkan beribu-ribu orang yang ditemui masih hidup tetapi tidak dilaporkan

(SeaPRwire) –   mengumumkan pada Khamis bahawa usahanya untuk mencari orang yang salah disenaraikan sebagai hilang telah mendapati 16,681 individu yang telah kembali ke rumah tetapi tidak memaklumkan pihak berkuasa.

Usaha seluruh negara itu secara meluas dipandang sebagai usaha Presiden Andrés Manuel López Obrador untuk mengurangkan jumlah negara yang memalukan 113,000 ‘hilang’, satu nombor yang telah melonjak di bawah pentadbirannya.

Daripada mencari kubur rahsia dan krematorium yang berselerak di seluruh negara, kerajaan menghantar kira-kira 5,000 polis dan pegawai lain untuk melakukan lebih daripada 111,000 lawatan ke rumah untuk mencari orang yang mungkin muncul dalam rekod cukai, hospital atau bank.

Sebanyak 17,843 orang lagi yang kelihatan telah menggunakan kad kredit, mendapat vaksin atau memohon manfaat kerajaan sementara disenaraikan sebagai hilang tidak dapat dilokasi. Kerajaan menubuhkan talian panas menyeru orang untuk memberi maklumat mengenai mereka, dalam apa yang kelihatan sebagai usaha untuk mengkriminalisasikan mereka.

“Jika anda mempunyai maklumat yang boleh membantu melengkapkan laporan, atau mengetahui seseorang yang ada dalam senarai, hubungi,” menurut video yang menyertai laporan baru itu.

Ia tidak segera jelas sama ada pihak berkuasa mempertimbangkan fakta bahawa penculik dan sering menggunakan kad kredit mangsa hilang atau membuat transaksi di bawah nama mereka. Pengganas juga sering mengancam mangsa penculikan dengan akibat buruk jika mereka menghubungi polis sebaik dibebaskan.

Mungkin penemuan paling mengejutkan yang diumumkan oleh Setiausaha Dalam Negeri Luisa Maria Alcalde adalah bahawa daftar kebangsaan orang hilang mempunyai penyelenggaraan rekod yang begitu buruk sehingga dalam 62,112 kes, atau kira-kira 68% laporan, tidak ada maklumat hubungan yang cukup untuk memulakan pencarian. Ini bermakna pihak berkuasa sebenarnya tidak pernah mengikuti laporan orang hilang ini atau meminta maklumat yang cukup untuk berbuat demikian.

Usaha pencarian bermula di Bandar Raya Mexico lebih satu tahun lalu, dan dilancarkan di seluruh negara pada Ogos. Alcalde berkata 12,377 orang – kira-kira 11% kes sehingga Ogos – telah disahkan hilang.

Secara kesannya, maksudnya adalah bahawa polis atau pegawai lain menghubungi atau tiba di pintu keluarga yang berduka, kadang-kadang bertahun-tahun kemudian, untuk menanya sama ada orang tercinta mereka benar-benar hilang.

Pendekatan ini telah menyakitkan hati ahli keluarga yang hilang, yang selama bertahun-tahun telah menjalankan siasatan dan pencarian yang tidak akan dilakukan oleh polis.

Ahli pencarian marah bahawa kerajaan bersedia meluangkan jutaan jam masa pegawai untuk menyisir bank data untuk mengurangkan bilangan orang hilang, ketika polis dan peguam sering tidak akan mengiringi ahli keluarga ke tapak kubur rahsia yang diduga yang mereka temui sendiri.

“Ini adalah usaha presiden untuk menghilangkan yang hilang, untuk terus mengubahsuai data dan meminimumkan masalah krisis kemanusiaan yang negara ini sedang alami,” kata Hector Flores, anak lelakinya Héctor Daniel Flores Fernández yang berusia 19 tahun hilang pada 2021 dalam keganasan bandar Guadalajara. Beliau tidak didengari sejak itu.

Mangsa bergantung kepada maklumat tanpa nama – kadang-kadang dari bekas pembunuh kartel – untuk mencari tapak yang disyaki untuk membuang mayat.

Jika mereka mendapati sesuatu, yang paling berkuasa akan lakukan ialah menghantar pasukan polis dan forensik untuk mengambil mayat, yang dalam kebanyakan kes tidak pernah dikenal pasti. Kerajaan tidak dapat mengenal pasti kira-kira 50,000 mayat tidak dikenal pasti yang bertimbun di bilik mayat dan kubur miskin atau fragmen tulang yang dijumpai di kubur besar dan krematorium sementara.

Ketidakminatan kerajaan dalam mencari orang yang benar-benar hilang jelas. Di Guadalajara, orang tempatan menjumpai tapak pembuangan mayat di mana 41 beg saki baki manusia telah dikuburkan dalam lubang cetek.

Tetapi tapak itu tidak ditemui melalui siasatan polis; ia ditemui pada November selepas jiran melihat anjing berjalan dengan kaki dan tengkorak manusia.

Alcalde berkata usaha kerajaan bukan cuba untuk meminimumkan masalah itu, dan tiada nama daripada mereka yang dijumpai akan dipadamkan daripada senarai. Sebaliknya, mereka akan dipindahkan ke kategori “dijumpai hidup”, yang kini mengandungi kira-kira 190,000 nama.

Walaupun pengurangan ketara yang dibanggakan oleh Alcalde, pakar menyatakan orang hilang Mexico mungkin sebenarnya tidak dilaporkan kerana banyak orang tinggal di rantau dikuasai kartel di mana melaporkan laporan sedemikian boleh membahayakan.

López Obrador mendakwa angka orang hilang – naik kira-kara 47,000 sejak beliau mengambil alih pada 2018 – telah dibesar-besarkan oleh lawan politiknya untuk membuatnya kelihatan buruk.

Masalahnya begitu teruk sehingga ‘hilang’ sendiri boleh hilang di Mexico. Pada Rabu, penduduk bandar San Fernando yang sangat ganas di negeri sempadan utara Tamaulipas, memuat naik video enam mayat berlubang peluru yang dibuang di jalan dengan mesej ancaman dari kartel Teluk.

Tetapi kerajaan negeri melaporkan bahawa menjelang masa pegawai tiba, “mereka melaporkan kesan darah di tanah, tetapi tiada mayat dijumpai di tapak itu atau kawasan sekitarnya.” Tidak jelas siapa yang mengambil mayat; kartel yang berperang kadang-kadang mengambil mayat sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.