Insiden antisemitik di seluruh Eropah, Kanada mencapai tahap rekod 5 bulan selepas pembunuhan beramai-ramai Hamas terhadap orang Yahudi Israel

(SeaPRwire) –   Sejak serangan pengganas Hamas terhadap orang Yahudi Israel pada 7 Oktober, Amerika Syarikat mengalami tahap kejadian anti-Semitisme rekod. Walaupun pihak berkuasa sedang berusaha untuk menangani masalah ini dengan berkesan, demokrasi Barat juga menghadapi ledakan anti-Semitisme yang tidak pernah dilihat sejak Holocaust.

Di seberang Atlantik, United Kingdom mengalami kejadian anti-Semitisme tanpa sebelumnya.

“Dalam tempoh 68 hari antara serangan pengganas Hamas ke atas Israel (7 Oktober) sehingga Rabu, 13 Disember, CST merekodkan sekurang-kurangnya 2,093 kejadian anti-Semitisme di seluruh UK,” menurut CST, organisasi yang bertanggungjawab untuk keselamatan orang Yahudi British.

“Ini adalah jumlah kejadian yang dilaporkan kepada CST yang tertinggi dalam tempoh enam puluh lapan hari. CST telah merekodkan kejadian anti-Semitisme sejak 1984.”

“Saya rasa orang-orang rasa tegang dan bimbang, terutamanya dengan perarakan yang berlangsung setiap Sabtu,” kata Jake Wallis Simons, pengarang eksekutif Jewish Chronicle berpangkalan di London, kepada Digital dari England.

Perarakan pro-Palestin yang besar telah menyelubungi pusat bandar London.

“Perarakan itu mempunyai banyak unsur anti-Semitisme dan jenayah, dan terdapat plakad menyokong Hamas,” kata Wallis Simons.

Mantan Menteri Dalam Negeri Britain Suella Braverman mengutuk perarakan besar-besaran itu sebagai “perarakan kebencian” dan mahu melarang persembahan anti-Semitik beramai-ramai itu. Perdana Menteri Rishi Sunak memecat Braverman yang lantang selepas panggilannya untuk mengawal kebencian awam terhadap orang Yahudi. Braverman menuduh polis berdua muka terhadap perarakan pro-Palestin menurut Reuters.

Perarakan di UK kebanyakannya diisi oleh kumpulan kiri dan Muslim British.

“Polis tidak menindak keganasan anti-Semitisme,” kata Wallis Simons. Beliau menegaskan keabsurdan justifikasi polis kerana “jika mereka menguatkuasakan undang-undang, ia akan menyebabkan gangguan.” Beliau menekankan bahawa “itu membenarkan ruang untuk kebencian anti-Semit berterusan. Ada beberapa penangkapan.”

Beliau menggambarkan perarakan akhir Februari di luar parlimen, di mana slogan anti-Semit “dari sungai ke laut” telah diproyeksikan pada Big Ben, sebagai “unsur kuasa mob dan mempengaruhi politikus.”

Slogan penuh, dianggap secara meluas bermaksud pemansuhan negara Yahudi dan penggantinya dengan negara Palestin.

Minggu lepas Lembaga Deputi Yahudi British menulis tentang pemilihan pro-Hamas dan pembuat rusuh George Galloway ke Parlimen.

“George Galloway adalah demagog dan konspirasi teoris, yang telah membawa politik perpecahan dan kebencian ke setiap tempat beliau pernah bertanding untuk Parlimen. Pemilihannya adalah hari gelap untuk komuniti Yahudi di negara ini, dan untuk politik Britain secara umumnya.”

“Ini untuk Gaza,” kata Galloway tentang kemenangan pilihan raya khasnya.

“Kanak-kanak Yahudi sedang ditugaskan untuk menyembunyikan blazer sekolah mereka, pelajar Yahudi ketakutan di kampus, kawasan ibadat dilindungi, kedai kosher diserang, pemilik perniagaan diancam,” kata seorang jurucakap untuk Kempen Terhadap Anti-Semitisme di United Kingdom kepada Digital.

“Kesannya adalah bahawa, seperti yang ditunjukkan dalam kaji selidik kami, majoriti orang Yahudi di negara ini takut menunjukkan keYahudiannya di tempat awam, dan kami mengetahui beberapa orang Yahudi yang telah meninggalkan negara ini sepenuhnya. Ini bukanlah Britain yang toleran yang kami sanjungi. Ia adalah Britain yang menyerah kepada mob perkauman.”

Jurucakap untuk Kempen Terhadap Anti-Semitisme menambah, “Di pusat kemusnahan sosial ini adalah perarakan anti-Israel mingguan, yang menampilkan plakad dan retorik genosid serta gangguan. Ia telah menjadikan London kawasan tidak selamat untuk orang Yahudi. Pegawai-pegawai berani ini kekurangan tenaga dan tidak dapat mengawal dengan betul perarakan ini, yang oleh itu terus mempengaruhi perbualan awam kita. Negara kita berada di ambang kemusnahan. Keadaan orang Yahudi di Britain adalah putus asa.”

Ideologi pengganas antisemit Hamas yang membunuh telah memasuki pelbagai bidang kehidupan di negara maju demokratik di seluruh dunia.

“Hamas sedang kalah di medan pertempuran, tetapi naratifnya berjaya dieksport dari terowong itu ke Jerman, Perancis, United Kingdom, Australia, Amerika Syarikat dan Kanada, hanya untuk menamakan beberapa,” kata Rabbi Abraham Cooper, penolong dekan Pusat Simon Wiesenthal berpangkasan di LA, kepada Digital.

“Pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi terbesar selepas perang [Perang Dunia II dan Holocaust] membawa kepada kempen anti-Semitisme terbesar di seluruh dunia,” menurut penulis dan wartawan Henryk M. Broder, pakar Jerman utama tentang anti-Semitisme, dalam wawancara dengan Digital. “Ini tidak boleh dijelaskan dengan logik.”

Walaupun United Kingdom dipandang secara meluas sebagai salah satu pusat anti-Semitisme yang berkembang pesat, jiran utara Amerika, Kanada, telah dilanda oleh kemungkinan letusan anti-Semitisme terburuk dalam sejarah negara itu.

“Terdapat beberapa contoh sekolah harian Yahudi di Montreal disasarkan dengan tembakan senjata api, seruan awam untuk membunuh orang Israel, rumah dan kawasan ibadat yang dicacatkan, grafiti anti-Semit, gangguan besar-besaran anti-Semit di kampus universiti terkemuka negara dan contoh memalukan aktiviti anti-Semit di luar hospital Yahudi terkenal di negara itu, di antara banyak perkara lain,” kata Casey Babb kepada Digital.

Babb mengajar kursus mengenai pengganasan dan keselamatan antarabangsa di Sekolah Hal Ehwal Antarabangsa Norman Paterson di Ottawa.

“Jenayah benci di Kanada meningkat melebihi 132%, dengan majoriti besar jenayah itu menyasarkan komuniti Yahudi,” tambah Babb. “Memang ini mungkin masa paling anti-Semit dalam sejarah negara kami. Saya sanggup mencadangkan Kanada, kerana pelbagai sebab, menjadi salah satu negara paling permusuhan di Barat untuk orang Yahudi.”

Minggu lepas, beratus-ratus penunjuk perasaan anti-Israel mengelilingi Muzium Holocaust Montreal dan menghalang akses kepada kumpulan askar simpanan tentera Israel yang dijadualkan berucap. Mob anti-Semit dilaporkan berteriak “Mati kepada Israel, mati kepada orang Yahudi.”

Jerman adalah pusat anti-Semitisme Eropah yang lain. Bulan lepas, festival filem terkemuka negara itu, Berlinale, menjadi festival benci Israel, menurut kerajaan Israel dan beberapa akhbar Jerman.

Pembuat filem menggelar demokrasi Timur Tengah yang satu-satunya, Israel, sebagai negara “apartheid” dan menuduh Jerusalem melakukan genosid terhadap orang Palestin di Jalur Gaza.

Pembunuhan beramai-ramai Hamas, rogol sistematik orang Israel dan mengambil lebih 130 tebusan masih ditahan oleh kumpulan pengganas di Gaza bukan isu bagi penonton filem yang beramai-ramai di Berlin, ibu negara yang merancang Holocaust.

Laporan mencatatkan bahawa menteri kebudayaan persekutuan Jerman, ahli politik Hijau Claudia Roth, dan datuk bandar Berlin, Kai Wegner, dari Parti Demokratik Kristian, telah dipergambarkan bertepuk tangan menyokong hasutan anti-Israel.

“Anda melihat penyebaran ke arus perdana bukan sahaja anti-Semitisme, tetapi naratif Hamas, yang memusingkan realiti,” kata Cooper.

Piagam Hamas menyeru genosid orang Yahudi. Menurut , “Hari Pengadilan tidak akan berlaku sehingga orang Islam berperang dengan orang Yahudi dan membunuh mereka. Kemudian, orang Yahudi akan bersembunyi di sebalik batu dan pokok, dan batu dan pokok akan menjerit: ‘Wahai orang Islam, ada orang Yahudi bersembunyi di belakang saya, datang dan bunuh dia.'”

Israel dan pakar mengenai kebencian Yahudi mendakwa tuduhan genosid harus dikenakan kepada Hamas. Israel telah melancarkan perang bandar cermat untuk menghapuskan pengganas Hamas di Jalur Gaza.

Ron Prosor, duta besar Israel ke Jerman, yang sebelumnya berkhidmat sebagai wakil negaranya ke PBB, menulis tentang Berlinale bahawa “Di bawah topeng kebebasan bersuara dan seni, retorik anti-Semit dan anti-Israel disenangi. Anda tidak perlukan tujuh profesor untuk menyatakan yang jelas: ini adalah perbualan anti-Semit yang jelas.”

Kritik menyatakan masalah anti-Semitisme disokong negara telah berulang kali berlaku di Jerman, di mana Berlinale menerima pembiayaan negara yang generos.

Pada Januari, Universiti Tübingen yang dibiayai oleh pembayar cukai Jerman menjemput penceramah, Michael Blume, yang dua mahkamah Jerman menetapkan boleh digelar anti-Semit. Beliau menyalahkan kerajaan Israel atas pembunuhan beramai-ramai Hamas dan mengatakan Israel secara nyata menghalang perjuangan terhadap anti-Semitisme kerana negara Yahudi itu menentang “tenaga boleh diperbaharui.”

Blume tidak menjawab pertanyaan akhbar.

Anti-Semitisme juga menelan Denmark.

“Kami telah melihat anti-Semitisme paling teruk sejak 1943,” ketika Denmark diduduki oleh Jerman Nazi, kata Henri Goldstein, ketua 1,800 ahli Komuniti Yahudi, pada akhir Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Di Norway, Ketua Rabbi Oslo Joav Melchior menggema komen pakar dan pemimpin komuniti Yahudi