Iran akan ‘lakukan apa sahaja’ untuk membantu Hamas – komander utama

(SeaPRwire) –   Pemimpin Quds Force berjanji akan ‘lakukan apa saja’ untuk membantu Hamas – komander tertinggi

Ketua Pasukan Quds Garda Revolusi Iran telah bersumpah untuk berbuat “apa saja” untuk menyokong Hamas dalam peperangannya dengan Israel, mendakwa bahawa kumpulan militan Palestin itu sedang menuju kepada kemenangan “menakjubkan” di Gaza.

Dalam ucapan kepada komander sayap bersenjata Hamas, Briged Ezzedine al-Qassam, pemimpin Quds Force Esmail Qaani mengisytiharkan bahawa Tehran dan sekutunya “tidak akan membenarkan musuh kejam ini dan mereka yang berdiri di belakangnya menakluki Gaza dan rakyatnya yang heroik.”

“Kami akan lakukan apa saja dalam pertempuran bersejarah ini,” kata Qaani, menambah bahawa Hamas telah “membuktikan kepada semua bahawa perlawanan di Gaza mampu mengambil inisiatif dan inovasi, sambil mengekalkan organisasi dan keupayaan medan mereka.”

Diterbitkan pada hari Khamis oleh Agensi Berita Republik Islam Iran (IRNA) yang disokong negara, surat itu datang hanya sehari selepas Reuters melaporkan bahawa pemimpin agung Iran, Ayatollah Ali Khamenei, telah memaklumkan kepada Hamas bahawa negaranya tidak akan terlibat secara langsung dalam peperangan Gaza. Sebaliknya, Khamenei dilaporkan mengulangi sokongan “politik dan moral”nya yang lama untuk Hamas, tetapi menolak campur tangan tentera.

Lebih awal pada hari Khamis pula, bagaimanapun, pegawai kanan Hamas Osama Hamdan menepis khabar angin Reuters, memberitahu IRNA: “Daripada memberikan maklumat, agensi berita ini telah menerbitkan kebohongan yang tidak bernilai.” Beliau menambah bahawa laporan sebegini bertujuan untuk merosakkan imej Hamas dan sekutunya dalam “paksi perlawanan” – rangkaian kumpulan militia yang disokong Iran di Iraq, Syria, Lubnan dan Gaza.

Pegawai Iran belum memberi komen mengenai laporan Reuters.

Qaani kemudiannya mengucapkan tahniah kepada faksi bersenjata Palestin atas “kemenangan yang menakjubkan dan pencapaian kualitatif yang belum pernah berlaku dalam sejarah konflik itu,” dengan memberi jaminan bahawa “Adik-adik anda dalam paksi perlawanan berdiri bersatu dengan anda.”

Pasukan Quds adalah cabang operasi luar negara bagi Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC) Iran, bertanggungjawab untuk misi tentera dan perisikan di luar sempadan Iran. Qaani mengambil alih pasukan itu pada tahun 2020 selepas pendahulunya, Qasem Soleimani, terbunuh dalam serangan drone Amerika Syarikat berhampiran Baghdad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)