Iran menawarkan Israel jalan keluar untuk ‘menyimpulkan’ serangan selepas melancarkan peluru berpandu dan drone ke atas negara Yahudi

(SeaPRwire) –   Iran, melalui misinya di New York, mengeluarkan kenyataan yang kelihatan menawarkan jalan keluar kepada Israel untuk mencegah eskalasi lanjut jika ia menganggap konflik “telah selesai.”

“Bertindak atas kekuatan Perkara 51 Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu yang berkaitan dengan pertahanan sah, tindakan tentera Iran adalah balasan terhadap premis diplomatik kami di Damsyik,” kenyataan misi, dipaparkan di platform media sosial X, menyatakan.

“Perkara ini boleh dianggap telah selesai,” misi itu mendakwa. “Walau bagaimanapun, jika rejim Israel membuat kesilapan lagi, tindak balas Iran akan jauh lebih teruk. Ini adalah konflik antara Iran dan rejim Israel yang liar, di mana AS HARUS MENJAUHKAN DIRI!”

Iran pada malam Sabtu lalu melancarkan serangan terdiri daripada drone bunuh diri, peluru berpandu krus dan peluru berpandu balistik ke atas Israel sebagai tindak balas ke atas serangan ke atas konsulat Iran di Damsyik. Ramai yang menyandarkan serangan itu, yang membunuh tujuh pegawai tinggi Pengawal Revolusi Islam (IRGC), kepada Israel, tetapi tiada pegawai Israel mengaku bertanggungjawab ke atas serangan itu.

Perkara 51 Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu jelas bahawa “tiada apa-apa dalam Piagam ini akan menjejaskan hak semulajadi pertahanan individu atau kolektif jika serangan bersenjata berlaku terhadap Ahli Bangsa-Bangsa Bersatu, sehingga Majlis Keselamatan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa.”

Iran sebelum ini tidak mematuhi perlindungan diplomatik kedutaan dan konsulat, terutamanya berkaitan dengan AS dan Israel. Iran dan sekutu strategi utamanya, gerakan pengganas yang ditetapkan AS Hezbollah di Lubnan, telah disalahkan kerana meletupkan kedutaan AS di Beirut pada tahun 1983 di mana 63 orang, termasuk 17 orang Amerika, terbunuh. Dan dua pengebom bunuh diri dalam trak meletupkan barak anggota pasukan bersekutu antarabangsa Amerika dan Perancis di Lubnan pada tahun 1983, 18 anggota Tentera Laut AS dan tiga anggota Tentera Darat AS kehilangan nyawa mereka. Lima puluh lapan tentera Perancis juga dibunuh dalam serangan pengganas itu.

Pada masa terkini, mahkamah Argentina menentukan Iran, bekerjasama dengan kumpulan perantaraannya Hezbollah, bertanggungjawab ke atas letupan di Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA) dan kedutaan Israel pada tahun 1994.

Pelajar Iran yang radikal pada tahun 1979 merampas kedutaan AS di Tehran dan menahan kira-kira 52 warga Amerika dalam apa yang dikenali sebagai Krisis Tebusan Iran. Krisis itu “mendominasi tajuk berita dan liputan berita” dan didakwa memainkan peranan penting dalam menjejaskan imej Presiden Jimmy Carter dan seterusnya mengurangkan popularitinya sebelum pilihan raya presiden 1980, yang dia kalah dengan mendadak.

minggu lalu meletakkan usul untuk mengutuk Israel atas serangan Damsyik, tetapi Amerika Syarikat, Britain dan Perancis semua menentang kenyataan itu dan mencegah pengambilannya. Mereka mendakwa terlalu banyak fakta mengenai serangan itu masih tidak jelas, dan anggota-anggota gagal mencapai konsensus.

Rusia dan Iran mengutuk anggota-anggota Majlis Keselamatan kerana gagal mengambil kenyataan itu, yang Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov berlabelkan “pembunuhan politik”, menurut Middle East Monitor.

‘Benjamin Weinthal menyumbang kepada artikel ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.