Iran mendakwa sedang membangunkan peluru berpandu ‘bijak’ untuk arsenal tentera lautnya

(SeaPRwire) –   Iran mendakwa sedang membangunkan peluru berpandu ‘bijak’ untuk armada tentera lautnya

Iran telah menyediakan tentera lautnya dengan peluru berpandu berpanduan tempatan yang mempunyai jarak beratus-ratus batu, kata Ahad.

Talaeieh adalah “sepenuhnya bijak”, dengan jarak melebihi 620 batu (1,000 kilometer) dan keupayaan untuk menukar sasaran selepas dilancarkan, kata ketua tentera laut Iran, Laksamana Shahram Irani, mengikut siaran TV negara.

Peluru berpandu berpanduan lain, Nasi, mempunyai jarak 62 batu (100 kilometer) dan boleh dipasang pada kapal perang, kata Irani.

Kedua-dua peluru berpandu berpanduan telah tiba di pangkalan tentera laut berhampiran Lautan Hindi di pelabuhan selatan Iran Konarak, kira-kira 850 batu (1,400 kilometer) tenggara ibu negara, Tehran.

Pengumuman itu datang selepas Pentagon mengatakan sebuah kapal tangki kimia bendera Liberia di selatan pelabuhan India Veraval di Lautan Hindi, kira-kira 120 batu (200 kilometer).

Iran kadang-kadang mengumumkan ujian tembakan, pengeluaran dan pelantikan peralatan tentera baru yang tidak boleh disahkan secara bebas.

Negara itu mengatakan ia mempunyai stok pelbagai jenis peluru berpandu dengan jarak sehingga 1,250 batu (2,000 kilometer), mampu menyerang sasaran seperti kapal perang dan pangkalan tentera Amerika Syarikat di rantau ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.