Iran menggantung ‘pengantin kanak-kanak’ kerana membunuh suami walaupun panggilan antarabangsa untuk kelonggaran

(SeaPRwire) –   Seorang wanita yang dipaksa berkahwin ketika kanak-kanak dan ditahan di penjara kerana membunuh suaminya, telah digantung pada Rabu walaupun terdapat seruan daripada kumpulan hak asasi manusia untuk memberi belas kasihan.

Samira Sabzian digantung di Penjara Ghezelhesar, mengikut kumpulan berpangkalan di Norway, (IHRNGO).

Pengarah IHRNGO Mahmood Amiry-Moghaddam berkata Sabzian adalah mangsa “gender apartheid, perkahwinan kanak-kanak, dan keganasan rumah tangga.”

“[T]oday dia jatuh mangsa kepada mesin pembunuhan rejim yang tidak cekap dan korup. Rejim yang mengekalkan dirinya semata-mata melalui pembunuhan dan menanamkan ketakutan,” kata Amiry-Moghaddam dalam kenyataan. “Ali Khamenei dan pemimpin lain Republik Islam perlu dipertanggungjawabkan untuk jenayah ini.”

Sabzian telah berada di penjara selama sepuluh tahun, setelah ditangkap kerana pembunuhan suaminya.

IHRNGO berkata Sabzian dipaksa berkahwin ketika berumur 15 tahun dan menjadi mangsa keganasan rumah tangga. Dia mempunyai dua anak kecil – termasuk bayi baru lahir – ketika ditangkap. Sabzian tidak melihat mereka selama 10 tahun sehingga mereka datang untuk mengucapkan selamat tinggal di penjara sebelum hukuman matinya.

Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia berkata dia “bimbang” dengan hukuman mati itu.

“Kami sekali lagi menyeru Iran untuk menetapkan moratorium ke atas semua hukuman mati dengan pandangan untuk membatalkan hukuman mati,” kata pejabat itu.

IHRNGO menyatakan Iran adalah antara pengguna hukuman mati wanita teratas di dunia, dengan hampir 200 orang dieksekusi sejak 2010. Dalam lebih daripada separuh kes itu, wanita – yang tidak mempunyai hak untuk bercerai, walaupun dalam kes keganasan rumah tangga dan penderaan – didapati bersalah membunuh suami mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.