Iran mengundi dalam pilihan raya parlimen pertama sejak protes besar-besaran 2022 mengenai undang-undang wajib hijab negara

(SeaPRwire) –   Iran pada Jumaat mengadakan pilihan raya parlimennya yang pertama sejak protes besar-besaran 2022 mengenai undang-undang hijab wajib negara itu selepas kematian dalam tahanan polis Mahsa Amini, dengan persoalan yang timbul mengenai berapa ramai orang akan keluar mengundi di kotak undi.

Pegawai Iran dan bahkan Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei telah mendesak orang ramai untuk mengundi, tetapi stesen mengundi di ibu negara Tehran kelihatan mempunyai sedikit pengundi.

Pihak berkuasa telah secara besar-besaran menghalang politikus yang menyeru sebarang perubahan dalam teokrasi negara itu, yang dikenali secara meluas sebagai reformis, daripada bertanding dalam pilihan raya – meninggalkan hanya senarai luas konservatif atau tokoh-tokoh keras.

Ekonomi Iran terus meleret di bawah sanksi Barat terhadap program nuklear maju Tehran dan pemberian senjata kepada militia perwakilan di Timur Tengah dan Rusia dalam perangnya terhadap Ukraine.

“Ada banyak masalah; terlalu banyak masalah,” kata salah seorang pengundi, yang hanya memberikan nama terakhirnya, Sajjad. “Kami sedih, kami berkabung dan kami menyuarakan kritikan kami sebanyak yang kami boleh. Semoga Allah, mereka yang bertanggungjawab (akan) mula memikirkan kami, dan mungkin banyak daripada mereka mengambil berat.”

Khamenei, 84, mengundi salah satu undian awal dalam pilihan raya yang juga akan memilih ahli-ahli baru Majlis Ahli Panel Pakar Iran. Panel ulama itu, yang berkhidmat selama lapan tahun, ditugaskan untuk memilih pemimpin agung baru jika Khamenei meletak jawatan atau meninggal dunia, menekankan kepentingannya yang meningkat, memandangkan usia Khamenei.

Khamenei mengundi sebelum berkerumun wartawan di Tehran, tangan kirinya agak bergetar ketika mengambil surat undiannya dari tangan kanannya yang lumpuh sejak serangan bom 1981. Televisyen negara menunjukkan seorang wanita berdekatan menangis sambil merakam Khamenei dengan telefon bimbitnya.

Beliau mendesak orang ramai untuk mengundi secepat mungkin, dengan berkata bahawa kedua-dua kawan dan musuh Iran sedang menyaksikan kadar pengundian.

“Beri perhatian kepada ini, buat kawan gembira dan kecewakan mereka yang berhasrat jahat,” katanya dalam ucapan ringkas di kotak undian.

Protege Khamenei, Presiden keras Haji Ebrahim Raisi, mengulangi panggilan itu dan mendesak orang awam untuk membuatnya “hari yang gemilang untuk bangsa Iran.”

Kira-kira 15,000 calon bertanding untuk kerusi di parlimen 290 ahli, secara rasmi dikenali sebagai Majlis Perundingan Islam. Daripada jumlah itu, hanya 116 dianggap sebagai calon sederhana atau pro-reformis. Mereka yang menuntut perubahan radikal dilarang atau tidak repot-repot mendaftar kerana pengdiskaifikan meluas oleh pihak berkuasa.

Penggal parlimen berjalan selama empat tahun, dan lima kerusi disediakan untuk minoriti agama Iran.

Di bawah undang-undang, parlimen mengawasi cabang eksekutif, mengundi perjanjian dan menangani isu-isu lain. Secara amalan, kuasa mutlak di Iran berpusat pada pemimpin agungnya.

Tokoh-tokoh keras telah menguasai parlimen selama dua dekad – dengan sorakan “Mati Amerika” kerap kedengaran dari lantai.

Di bawah Speaker Parlimen Mohammad Bagher Qalibaf, bekas jeneral Revolusi Bersenjata yang menyokong serangan keganasan terhadap pelajar universiti Iran pada 1999, legislatif itu meneruskan satu rang undang-undang pada 2020 yang secara besar-besaran mengurangkan kerjasama Tehran dengan badan pengawasan nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa.

Itu berikutan penarikan secara sepihak Presiden Amerika Syarikat ketika itu Donald Trump daripada perjanjian nuklear Iran dengan kuasa-kuasa dunia pada 2018 – satu tindakan yang menyulut tahun-tahun ketegangan di Timur Tengah dan menyaksikan Iran memperkayakan uranium pada kemurnian rekod untuk mempunyai bahan api cukup untuk “beberapa” jika dipilih.

Baru-baru ini, parlimen memberi tumpuan kepada isu-isu berkaitan penutup kepala wajib, atau hijab, untuk wanita selepas kematian 2022 Mahsa Amini berusia 22 tahun dalam tahanan polis, yang mencetuskan protes seluruh negara.

Bantahan itu dengan cepat berubah menjadi seruan menggulingkan pemimpin teokrasi Iran. Serangan balas keselamatan membunuh lebih 500 orang, dengan lebih 22,000 ditahan.

Seruan boikot pilihan raya telah tersebar dalam minggu-minggu kebelakangan ini, termasuk daripada pemenang Hadiah Keamanan Nobel tahanan Narges Mohammadi, seorang aktivis hak wanita, yang menamakannya “palsu”.

Seruan boikot itu telah meningkatkan tekanan ke atas kerajaan – sejak Revolusi Islamnya pada 1979, teokrasi Iran sebahagiannya menjadikan kadar pengundian sebagai asas keabsahannya.

Pusat pengundian milik negara ISPA tidak mengeluarkan data pilihan raya sebelum undian sehingga Khamis, sesuatu yang sangat luar biasa kerana angka mereka biasanya dikeluarkan jauh lebih awal. Ramalan mereka, berdasarkan tinjauan 5,121 orang berusia mengundi, meramalkan kadar pengundian 23.5% di ibu negara Tehran dan 38.5% secara kebangsaan. Ia menyatakan margin kesilapan dalam tinjauan itu ialah 2%.

Televisyen negara menunjukkan stesen mengundi yang sesak tetapi di tempat lain, kelihatan sedikit pengundi yang berani menghadapi suhu beku di Tehran.

“Saya mengiringi ibu saya yang mahu mengundi hanya untuk mengingatkan pihak berkuasa tentang serangan tahun lalu,” kata anak perempuan itu, yang memberikan nama pertamanya Zohreh. Ibunya mengundi untuk kerabat sederhana bertanding di daerah mereka, manakala Zohreh enggan mengundi, katanya.

Sementara itu, kehadiran keselamatan berat boleh dilihat di seluruh ibu negara, dengan pegawai polis biasa dan anti rusuhan kelihatan di persimpangan dan perhentian utama. Kira-kira 200,000 pasukan keselamatan telah dikerahkan di seluruh negara apabila lebih 59,000 stesen mengundi dibuka. Lagi 1 juta orang dilaporkan mengendalikan pilihan raya, tempat tinggal kira-kira 85 juta orang.

Anggaran meletakkan populasi mengundi pada 61 juta.

Tempat mengundi akan dibuka sehingga pukul 8 malam selepas pihak berkuasa memanjangkan masa mengundi selama dua jam. Keputusan awal pilihan raya dijangka awal Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.