Iraq meminta PBB meninggalkan misi politik di Baghdad

(SeaPRwire) –   Kerajaan Iraq telah meminta agar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menghentikan misi yang ditubuhkan untuk mempromosikan tadbir urus dan pembaharuan hak asasi manusia di negara itu menjelang akhir 2025, terkini dalam siri badan antarabangsa yang beroperasi di negara itu yang Iraq telah cuba menghentikan.

Surat yang dihantar pada Rabu oleh Perdana Menteri Mohammed Shia al-Sudani kepada Setiausaha Agung PBB António Guterres menyatakan bahawa “tiada keperluan untuk sambungan” Misi Bantuan PBB untuk Iraq (UNAMI).

Sudani berkata kerajaan Iraq “telah dapat mengambil langkah-langkah penting” dalam bidang yang terletak di bawah mandat badan itu, menjadikannya tidak diperlukan lagi.

Biasanya, misi itu diperbaharui setiap tahun oleh Majlis Keselamatan PBB, dengan tempoh semasa berakhir pada akhir bulan ini.

Surat Sudani tidak menentang satu tahun lanjutan tetapi menyatakan misi itu perlu memberi tumpuan untuk menyelesaikan tugasnya untuk memastikan penutupan kekal dan pemindahan tanggungjawabnya menjelang akhir 2025.

Ditubuhkan pada 2003 berikutan serangan Amerika Syarikat yang menjatuhkan diktator lama Saddam Hussein, UNAMI diberi beberapa misi, termasuk menyediakan dialog di kalangan pelbagai kumpulan, membantu logistik pilihan raya, memantau hak asasi manusia, dan menyelaraskan bantuan di .

Jurucakap UNAMI dan jurucakap Sudani enggan memberi komen mengenai permintaan kerajaan Iraq.

Kerajaan Sudani telah mengambil siri langkah untuk melepaskan Iraq daripada kehadiran badan antarabangsa yang ditubuhkan selepas 2003.

Awal tahun ini, Iraq memulakan perbincangan untuk mengeluarkan misi koalisi tentera AS yang dibentuk untuk memerangi .

Baghdad juga telah memutuskan untuk tidak memperbaharui mandat untuk Pasukan Siasatan PBB untuk Mempromosikan Pengakuan bagi Jenayah yang Dilakukan oleh ISIS, dan meminta pasukan itu meninggalkan negara itu menjelang September 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.