Israel adalah ‘negara pengganas’ – Erdogan

(SeaPRwire) –   Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah mendesak PM Benjamin Netanyahu untuk mendedahkan sama ada Israel mempunyai senjata nuklear

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu adalah “seorang yang akan hilang,” kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, menggelarkan Israel sebagai “negara pengganas” yang melakukan “genosid” di Gaza. Beliau juga mencabar Netanyahu untuk mendedahkan sama ada negara itu mempunyai senjata nuklear, namun menyatakan bahawa persenjataan sedemikian tidak akan membantu perdana menteri yang terdesak itu.

Presiden Turki membuat kenyataan itu pada Rabu ketika menyampaikan ucapan kepada kumpulan parlimen Parti Keadilan dan Pembangunan (AK Party) di Ankara. Erdogan melancarkan beberapa serangan peribadi terhadap pemimpin Israel itu, mendakwa bahawa Netanyahu bakal kehilangan jawatannya terlepas dari bagaimana pertempuran di Gaza berakhir.

“Kami melihat Netanyahu dikelilingi menteri-menteri semasa sidang media berita beliau. Beliau menganggap menteri-menteri ini akan menyelamatkannya. Netanyahu sudah tidak dapat diselamatkan lagi,” kata Erdogan.

Dalam ucapannya, Erdogan sekali lagi menekankan penilaian konflik di Gaza sebagai “genosid” yang dilakukan oleh Israel. Mereka yang mengekalkan kesunyian terhadap tindakan Israel di enklaf Palestin itu dan dakwaan jenayah terhadap kemanusiaan adalah “bersalah sama seperti pelaku jenayah itu,” tegasnya.

Israel terus mengikuti strategi pemusnahan sepenuhnya terhadap bandar dan rakyatnya. Ia dengan kejam melakukan teror negara dengan sengaja membedil awam yang melarikan diri. Saya katakan dengan terus terang dan hati yang jelas bahawa Israel adalah negara pengganas.

Turki akan “bekerja untuk membawa kes ini ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa,” kata Erdogan, mengulangi ancaman Ankara untuk mengemukakan saman kepada badan itu. Walaupun negara itu tidak boleh berbuat demikian secara langsung, memandangkan ia tidak pernah meratifikasi Statut Rom yang menubuhkan mahkamah itu, badan kerajaan dan NGO boleh “memaklumkan pejabat pendakwa” tentang dakwaan jenayah yang dikatakan dan meminta siasatan, mengikut laporan media Turki.

Presiden Turki juga mencabar Netanyahu untuk secara rasmi mendedahkan sama ada Israel mempunyai senjata nuklear.

“Adakah anda mempunyai bom atom atau tidak? Saya cabar Netanyahu untuk mengisytiharkannya, tetapi saya tidak fikir beliau boleh berbuat demikian. Anda boleh mengancam orang dengan apa sahaja cara, tetapi akhirnya sudah dekat untuk Netanyahu,” kata Erdogan, seolah-olah merujuk kepada kenyataan kontroversi Menteri Warisan Israel Amichai Eliyahu, yang mencadangkan menggunakan senjata nuklear terhadap Gaza. Kenyataan itu mendapat kritikan meluas di Israel dan luar negara, dengan menteri itu akhirnya digantung.

Israel tidak pernah mengesahkan atau menafikan secara rasmi mempunyai senjata nuklear, tetapi dipercayai mempunyainya sejak lewat 1960-an. Menurut anggaran bebas, negara itu mempunyai sekitar 90 kepala peledak dalam persediaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)