Israel akan mengharamkan pembinaan semula penempatan Israel di Gaza berikutan kebimbangan dari pentadbiran Biden

(SeaPRwire) –   Tentera Israel tidak akan membenarkan warganegara Israel membina semula penempatan di Gaza berikutan kebimbangan daripada pentadbiran Biden.

ini dalam mesyuarat dengan ahli-ahli pentadbiran Presiden Biden minggu lepas, mengikut laporan dari Axios. Penempatan Israel di Gaza asalnya dibubarkan pada 2005 apabila Israel menarik diri dari kawasan itu, tetapi ahli-ahli berpengaruh dalam kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu baru-baru ini telah meminta penempatan itu dibina semula.

Gallant bertemu dengan Duta Amerika Syarikat ke Israel Jack Lew dan meyakinkannya bahawa penempatan itu tidak akan kembali. Beliau juga berkata zon penampan 1 kilometer yang dirancangkan Israel di Gaza juga tidak akan digunakan untuk penempatan. Gallant menyatakan zon penampan itu hanya untuk tujuan keselamatan dan bersifat sementara, mengikut Axios.

Jaminan itu datang beberapa hari selepas beberapa pegawai Israel yang terkemuka menghadiri persidangan di Baitulmuqaddis memanggil untuk kembalinya penempatan di Gaza. Tiga menteri yang menghadiri adalah daripada Parti Likud Netanyahu.

Israel pada Isnin juga memberikan dokumen baru kepada pentadbiran Biden dengan maklumat tentang bagaimana kakitangan untuk sebuah agensi membantu atau menyokong serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober.

Dokumen itu mendakwa bahawa 12 pekerja yang bekerja dengan Agensi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Palestin Pelarian di Timur Dekat (UNRWA) membantu serangan itu dalam pelbagai kapasiti.

Menurut dokumen itu, tujuh kakitangan PBB menyeberangi Gaza pada 7 Oktober manakala yang lain dituduh “menyertai aktiviti pengganas” atau menyelaraskan pergerakan kenderaan.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata individu-individu yang didakwa terlibat dalam serangan itu tidak lagi bekerja.

“Daripada 12 orang yang dipersalahkan, sembilan dikenal pasti dan dipecat serta-merta oleh komisioner agensi UNRWA, Philippe Lazzarini; satu disahkan mati, dan identiti dua yang lain sedang dipastikan,” kata Guterres.

Beliau juga berkata pada Ahad bahawa sebarang pekerja PBB yang didapati terlibat dalam tindakan pengganas “akan dipertanggungjawabkan, termasuk melalui pendakwaan jenayah.”

‘ Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.