Israel cuba presionar a Netanyahu enquanto milhares se juntam para o maior protesto desde o início da guerra

(SeaPRwire) –   Puluhan ribu orang berkumpul di pusat Jerusalem pada Ahad dalam protes anti-kerajaan terbesar sejak negara itu memasuki perang pada Oktober. Peserta mendesak kerajaan untuk mencapai persetujuan gencatan senjata untuk melepaskan puluhan tebusan yang dipegang di Gaza oleh militan Hamas dan untuk mengadakan pilihan raya awal.

Masyarakat Israel secara meluas bersatu sebaik sahaja pada 7 Oktober, apabila Hamas membunuh kira-kira 1,200 orang semasa serangan rentas sempadan dan mengambil 250 orang lagi sebagai tebusan. Hampir enam bulan konflik telah menghidupkan semula perpecahan terhadap kepimpinan , walaupun negara itu kekal umumnya menyokong perang.

Netanyahu telah bersumpah untuk memusnahkan Hamas dan membawa semua tebusan pulang, namun tujuan-tujuan itu telah sukar dicapai. Walaupun Hamas mengalami kerugian berat, ia kekal utuh.

Kira-kira separuh tebusan di Gaza dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November. Tetapi usaha oleh pengantara antarabangsa untuk membawa pulang tebusan yang tinggal telah gagal. Perbincangan dilanjutkan pada Ahad dengan tiada tanda bahawa terobosan akan segera berlaku.

Keluarga tebusan percaya masa sedang berlalu, dan mereka semakin berani menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap Netanyahu.

“Kami percaya tiada tebusan akan kembali dengan kerajaan ini kerana mereka sibuk meletakkan batang di roda rundingan untuk tebusan,” kata Boaz Atzili, yang keponakannya, Aviv Atzili dan isterinya, Liat, diculik pada 7 Oktober. Liat dibebaskan tetapi Aviv dibunuh, dan jenazahnya berada di Gaza. “Netanyahu hanya bekerja untuk kepentingan peribadinya.”

Peserta menyalahkan Netanyahu atas kegagalan 7 Oktober dan mengatakan perpecahan politik dalam negara yang mendalam tahun lalu melemahkan Israel sebelum serangan. Beberapa menuduh beliau merosakkan hubungan dengan Amerika Syarikat, sekutu paling penting Israel.

Netanyahu juga menghadapi senarai tuduhan rasuah yang secara beransur-ansur membuat jalan melalui mahkamah, dan pengkritik mengatakan keputusan beliau kelihatan lebih memberi tumpuan kepada kelangsungan politik daripada kepentingan negara. Kaji selidik pendapat menunjukkan Netanyahu dan pakatan kuasanya jauh di belakang lawan-lawannya jika pilihan raya diadakan hari ini.

Melainkan pakatan kuasanya runtuh lebih awal, Netanyahu tidak akan menghadapi pilihan raya sehingga musim bunga 2026.

Banyak keluarga tebusan menahan diri daripada secara terbuka mengutuk Netanyahu untuk mengelakkan menjadikan nasib tebusan sebagai isu politik. Tetapi kerana kemarahan mereka semakin meningkat, sesetengah kini mahu menukar arah – dan mereka memainkan peranan utama dalam protes kerajaan Ahad.

Kumpulan pada Ahad menjangkau beberapa blok di sekitar bangunan Knesset, atau parlimen, dan penganjur bersumpah untuk meneruskan demonstrasi selama beberapa hari. Mereka mendesak kerajaan untuk mengadakan pilihan raya baru hampir dua tahun lebih awal. Beribu-ribu juga menunjuk perasaan pada Ahad di Tel Aviv, di mana terdapat protes besar malam sebelumnya.

Netanyahu, dalam ucapan disiarkan ke seluruh negara sebelum menjalani pembedahan hernia lebih lanjut pada Ahad, berkata beliau memahami kesakitan keluarga. Tetapi beliau berkata memanggil pilihan raya baru – dalam apa yang digambarkannya sebagai saat sebelum kemenangan – akan memerangkap Israel selama enam hingga lapan bulan dan menghentikan rundingan tebusan. Untuk sekarang, pakatan kuasa Netanyahu kelihatan kekal kukuh.

Beberapa keluarga tebusan bersetuju bahawa ini bukan masa untuk pilihan raya.

“Saya tidak fikir menukar perdana menteri sekarang adalah apa yang akan maju dan membantu anak saya pulang,” kata Sheli Shem Tov, yang anaknya Omer diculik dari festival muzik, kepada Saluran 12 Israel. “Pergi ke pilihan raya sekarang hanya akan mendorong ke belakang isu paling membakar, yang adalah untuk mengembalikan tebusan pulang.”

Dalam ucapannya pada Ahad, Netanyahu juga mengulangi janjinya untuk serangan darat tentera di Rafah, di mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk wilayah kini berlindung selepas melarikan diri daripada pertempuran di tempat lain. “Tiada kemenangan tanpa memasuki Rafah,” katanya, menambah tekanan Amerika Syarikat tidak akan menghalangnya. Tentera Israel mengatakan batalion Hamas kekal di sana.

Dalam ingatan lain tentang perpecahan Israel, kumpulan askar simpanan dan pegawai berpencen menunjuk perasaan di kawasan ultra-Orthodox.

Lelaki ultra-Orthodox selama generasi telah menerima pengecualian daripada perkhidmatan tentera, yang wajib bagi kebanyakan lelaki dan wanita Yahudi. Kemarahan atas itu telah dipertingkatkan semasa perang. Kerajaan Netanyahu bergantung kuat pada sokongan parti-parti ultra-Orthodox, minggu lalu meminta lanjutan untuk mengemukakan rancangan baru undang-undang pengerahan yang lebih adil pada Isnin.

Bank Israel berkata dalam laporan tahunannya pada Ahad bahawa mungkin terdapat kerosakan ekonomi jika bilangan lelaki ultra-Orthodox yang terus tidak berkhidmat dalam tentera Israel terus meningkat.

Juga pada Ahad, serangan udara Israel mengenai kem di halaman hospital yang sesak di pusat Gaza, membunuh dua orang Palestin dan mencederakan 15 lagi, termasuk wartawan yang bekerja berhampiran. Seorang juru lapor Associated Press merakamkan serangan dan akibatnya di Hospital Syuhada Al-Aqsa di Deir al-Balah, di mana beribu-ribu orang telah berlindung. Tentera Israel berkata ia menyerang pusat komando kumpulan militan Jihad Islam.

Puluhan ribu orang telah mencari perlindungan di hospital-hospital Gaza, memandang mereka agak selamat daripada serangan udara. Israel menuduh dan kumpulan militan lain mengendalikan operasi di dalam dan di sekitar kemudahan perubatan, yang dinafikan oleh pegawai kesihatan Gaza.

Askar Israel telah menyerbu Hospital Shifa, terbesar di Gaza, selama hampir dua minggu dan mengatakan mereka telah membunuh puluhan pejuang, termasuk pemimpin kanan Hamas. Kementerian Kesihatan Gaza berkata lebih 100 pesakit kekal tanpa air minuman dan luka kotor, manakala doktor menggunakan beg plastik untuk sarung tangan.

Tidak jauh dari Hospital Shifa di Bandar Gaza, puluhan ahli masyarakat Kristian Palestin yang kecil berkumpul di Gereja Keluarga Kudus untuk merayakan Easter, dengan wangi kemenyan menguar melalui bangunan yang kelihatan tidak terjejas oleh perang. Kira-kira 600 orang berlindung di kompleks itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan rakan kongsi memberi amaran bahawa kelaparan mungkin berlaku di utara Gaza yang musnah dan terasing secara meluas. Pegawai kemanusiaan berkata penghantaran melalui laut dan udara tidak mencukupi dan Israel perlu membenarkan lebih banyak bantuan melalui jalan raya. Mesir berkata beribu-ribu trak menunggu.

Israel berkata ia tidak meletak sebarang had kepada penghantaran bantuan kemanusiaan. Ia menyalahkan PBB dan agensi antarabangsa lain atas kegagalan mengedar lebih banyak bantuan.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata pada Ahad bahawa sekurang-kurangnya 32,782 orang Palestin terbunuh sejak permulaan perang. Kiraan kementerian tidak membezakan antara orang awam dan pejuang, tetapi ia berkata wanita dan kanak-kanak membentuk kira-kira dua pertiga daripada yang terbunuh.

Israel berkata lebih satu pertiga daripada yang mati adalah militan, walaupun ia tidak menyediakan bukti, dan ia menyalahkan Hamas atas kematian orang awam kerana kumpulan itu beroperasi di kawasan perumahan.

Dengan kebimbangan tentang konflik lebih luas di rantau ini, media negara Lubnan melaporkan drone Israel menyerang kereta di bandar selatan Lubnan Konin.

Seorang pegawai keselamatan Lubnan memberitahu Associated Press bahawa militan Hezbollah Ismail al-Zain terbunuh, bertutur atas syarat anonim selari dengan peraturan. Tentera Israel memanggil al-Zain sebagai “komander penting.” Hezbollah mengesahkan kematian.

Pada lewat Ahad, penyerang Palestin menikam tiga orang di selatan Israel, cedera parah mereka, kata perkhidmatan penyelamat Hatzalah. Polis berkata penyerang ditembak, tetapi tidak memberikan butiran lanjut tentang keadaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.