Israel duta UN, semasa mesyuarat pada kenegaraan Palestin, tunjukkan gambar Hitler bersama Grand Mufti

(SeaPRwire) –   Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah bersuara dengan kuat menentang konsep negara Palestin semasa mesyuarat pada Isnin lalu, sehingga menunjukkan gambar Hitler bersama Mufti Besar Jerusalem.

Semasa berucap di Dewan Umum, Erdan telah mengangkat gambar Haj Amin Al-Husseini, Mufti Besar Jerusalem, sedang bercakap dengan Canselor Jerman Adolf Hitler.

Al-Husseini, yang digambarkan Erdan sebagai “salah seorang bapa pengasas nasionalisme Palestin”, merupakan penyokong Nazi yang bersemangat dan anti-Semitismnya telah didokumenkan dengan jelas. Mufti Besar itu telah memohon bantuan Hitler untuk menyingkirkan Mandat British dan imigran Yahudi yang datang ke Tanah Suci – permintaan yang akhirnya ditolak.

Erdan berkata matlamat membunuh orang Yahudi Palestin jelas jauh sebelum penubuhan PBB atau Negara Israel pada tahun-tahun selepas Perang Dunia Kedua.

“Dan dari masa itu sehingga hari ini, akar konflik ini tidak berubah. Ia bukan konflik politik atau membahagikan tanah,” kata Erdan. “Ia semata-mata tentang pemusnahan Israel dan pembunuhan orang Yahudi.”

Erdan menuduh PBB telah mengikat diri untuk “menguatkan Jihadis moden Nazi [dengan] mempertimbangkan untuk memaksa penubuhan negara pengganas Palestin.”

“Ini tidak akan menjadi negara biasa – ia akan menjadi negara Palesti-Nazi. Entiti yang mencapai negara walaupun komited kepada keganasan dan pemusnahan Israel. Jika Hitler masih hidup hari ini, beliau akan memuji PBB,” katanya.

Majlis Keselamatan PBB bertemu Isnin untuk menghidupkan semula harapan Pihak Berkuasa Palestin menyertai PBB sebagai ahli penuh.

Pihak Berkuasa Palestin mentadbir bahagian-bahagian di Tebing Barat yang diduduki Israel. Pasukannya telah dipaksa keluar dari Gaza pada tahun 2007, dan tiada kuasa di sana.

Selepas tahun-tahun rundingan damai yang gagal berganti-ganti, Palestin telah berpaling kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk memenuhi impian negara merdeka mereka. Israel menyatakan langkah sedemikian adalah usaha mengelak proses rundingan.

Kerajaan kanan Israel kini didominasi oleh golongan keras yang menentang negara Palestin dengan tegas.

Penyokong permintaan keahlian penuh Palestin di PBB meminta Majlis Keselamatan PBB minggu lalu untuk menghidupkan semula permohonan keahlian yang diajukan pada tahun 2011.

Usaha baharu Palestin untuk keahlian PBB datang ketika peperangan antara Israel dan Hamas yang bermula pada 7 Oktober lalu hampir enam bulan dan konflik Palestin-Israel yang belum selesai selama berdekad-dekad kembali menjadi tumpuan selepas bertahun-tahun di belakang tabir.

Majlis Keselamatan memutuskan untuk membuat keputusan rasmi tentang keahlian PBB Palestin bulan ini dan jawatankuasa yang menimbang permohonan keahlian akan bertemu sekali lagi pada Khamis ini.

Ahli-ahli delegasi PBB menekankan semula Isnin bahawa Pihak Berkuasa Palestin perlu menguasai seluruh wilayah Palestin dan merundingkan negara dengan Israel sebelum memenangi negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.