Israel, Hamas sedang mempertimbangkan pertukaran ‘anak-anak untuk anak-anak’ – media

(SeaPRwire) –   Salinan TV Kan 11 mendakwa bahawa perbincangan yang disangka itu sedang dimediasi oleh Qatar dan AS

Israel dan Hamas sedang membincangkan potensi pertukaran ‘kanak-kanak untuk kanak-kanak’ dengan AS dan Qatar bertindak sebagai pengantara, saluran TV milik negara Israel Kan 11 telah melaporkan, dengan mengutip sumber tanpa nama. Persetujuan mungkin dicapai dalam tempoh 48-72 jam akan datang, menurut ABC, dengan mengutip pegawai Israel tanpa nama.

Menurut anggaran kerajaan Israel, Hamas dan kumpulan militan Palestin yang lain masih menahan 240 tebusan di Gaza berikutan serangan 7 Oktober. Sehingga kini, Hamas telah melepaskan empat orang – seorang ibu dan anak perempuan dari Chicago, serta dua wanita tua Israel. Tentera Israel juga berjaya menyelamatkan seorang askar yang telah ditawan.

Qatar, yang menjadi tuan rumah bahagian politik kumpulan itu, memainkan peranan penting dalam memudahkan pembebasan itu.

Dalam laporannya pada Selasa, Kan 11 menyatakan sumber-sumber yang “mengetahui butir-butir perbincangan” mendakwa bahawa persetujuan itu mungkin akan melihatkan kanak-kanak Israel yang ditawan dibebaskan dari tahanan di Gaza dan kanak-kanak Palestin yang kini ditahan di penjara Israel dibebaskan juga. Salah seorang sumber menekankan bahawa perbincangan masih berlangsung, dengan tiada keputusan muktamad lagi.

Sementara itu, ABC, dengan mengutip pegawai Israel tanpa nama, melaporkan bahawa kemajuan signifikan telah dicapai, dan pembebasan tebusan dan tahanan mungkin berlaku dalam tempoh beberapa hari.

Israel dan Hamas kini sedang berusaha untuk bersetuju mengenai bilangan tepat tebusan yang akan dibebaskan, nama-nama tahanan Palestin yang akan dibebaskan, serta peringkat di mana proses itu akan dilaksanakan, menurut laporan Kan 11. Media itu juga mendakwa bahawa pihak berkuasa Israel kemungkinan akan bersetuju kepada gencatan senjata sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, walaupun tempohnya masih lagi dalam perbincangan.

Berucap kepada wartawan di Rumah Putih pada Selasa, Presiden AS Joe Biden juga menyatakan keyakinan bahawa persetujuan sedemikian akan disegel tidak lama lagi.

Pada Isnin, Washington Post melaporkan bahawa Israel dan Hamas sedang bergerak ke arah persetujuan tebusan yang mungkin mengakibatkan pembebasan kebanyakan wanita dan kanak-kanak Israel yang ditahan oleh militan di Gaza. Sumber akhbar itu mendakwa bahawa “garis besar am perjanjian difahami,” dan pengumuman mungkin dibuat dalam tempoh beberapa hari.

Dalam kenyataan pada hari yang sama, Abu Ubaida, jurucakap Briged al-Qassam Hamas, berkata kumpulan itu bersedia untuk melepaskan sehingga 70 kanak-kanak dan wanita Israel sebagai pertukaran untuk gencatan senjata selama lima hari. Beliau menambah bahawa kumpulan itu juga sedang meminta pembebasan sehingga 200 kanak-kanak Palestin dan 75 wanita yang ditahan di penjara Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)