Israel kongsikan video tawanan diselamat selepas operasi tentera di Rafah

(SeaPRwire) –   Israel melepaskan satu video pada malam Isnin menunjukkan selepas pasukan tentera Israel menyerbu sebuah apartmen yang sangat dijaga di Jalur Gaza.

Video itu, dikeluarkan pada akaun rasmi Israel X, menunjukkan dalam perjumpaan pertama dengan tebusan yang diselamatkan sebelum mereka dibawa pergi ke hospital dengan helikopter.

“Selamat kembali. Bagaimana kamu? Bagaimana perasaan kamu?” salah seorang tentera itu tanya.

“Terkejut, terkejut, ok,” menjawab salah seorang tebusan yang diselamatkan.

Tentera mengenal pasti mereka yang diselamatkan sebagai Fernando Simon Marman, 60, dan Louis Har, 70, yang diculik dari Kibbutz Nir Yitzhak pada 7 Oktober. Mereka juga memegang kerakyatan Argentina. Mereka antara hanya tiga tebusan yang diselamatkan; seorang askar wanita .

Anak menantu Har, Idan Begerano, yang melihat tebusan yang dikeluarkan di hospital di mana mereka diangkut melalui helikopter, berkata dua lelaki itu kurus dan pucat, tetapi berkomunikasi dengan baik dan sedar akan sekeliling mereka.

Begerano berkata Har memberitahunya serta merta apabila melihatnya: “Ada ulang tahun hari ini, mazal tov.” Lelaki itu memegang pelukan panjang, berair mata dengan sanak saudara mereka di hospital, mengikut video yang dikeluarkan oleh pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Penyelamatan itu datang ketika serangan udara waktu tengah malam ke bandar selatan Rafah, yang dipenuhi dengan kira-kira 1.4 juta orang, kebanyakan mereka melarikan diri rumah mereka di tempat lain di Jalur Gaza untuk lari dari pertempuran.

Jurucakap tentera laut Israel Laksamana Muda Daniel Hagari berkata pasukan khas memecah masuk ke apartmen tingkat kedua di Rafah di bawah api pada 1:49 pagi Isnin, disertai satu minit kemudian dengan serangan udara ke kawasan sekeliling. Beliau berkata militan Hamas menjaga tebusan dan ahli pasukan penyelamatan melindungi tebusan dengan tubuh mereka ketika pertempuran meletus.

Puluhan letupan boleh didengari sekitar 2 pagi. Ashraf al-Qidra, jurucakap kepada Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza, berkata sekurang-kurangnya 67 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak, terbunuh dalam serangan itu.

Lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza kini berkumpul di Rafah, di mana ratusan ribu tinggal di khemah penempatan besar dan penempatan PBB yang berkepadatan tinggi.

Dalam serangan lintas sempadan Hamas pada 7 Oktober, dianggarkan 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh, dan militan mengambil 250 orang tebusan, mengikut pihak berkuasa Israel.

Serangan Israel telah membunuh lebih 28,000 orang Palestin di wilayah itu, mengikut Kementerian Kesihatan Gaza, yang tidak membezakan antara pejuang dan orang awam.

Kementerian Kesihatan berkata pada Isnin bahawa lebih 12,300 kanak-kanak Palestin dan remaja muda telah terbunuh dalam konflik itu. Kira-kira 8,400 wanita juga tergolong dalam mereka yang terbunuh, bermakna wanita dan kanak-kanak bersama-sama akan membentuk tiga suku.

Israel telah mempersoalkan angka-angka ini, mendakwa telah membunuh kira-kira 10,000 pejuang Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.