Israel melancarkan serbuan ke atas hospital terbesar Gaza

(SeaPRwire) –   Pejabat AS menyokong dakwaan negara itu bahawa militan berpangkalan di dalam kompleks tersebut

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) telah melancarkan operasi terhadap Hospital al-Shifa di utara Gaza, kompleks perubatan terbesar enklaf Palestin itu. Pegawai IDF menyatakan kemudahan itu telah digunakan untuk tujuan tentera oleh Hamas, dakwaan yang ditolak oleh kumpulan bersenjata itu.

IDF menyerbu awal Rabu pagi, menyatakan ia akan melaksanakan “operasi tepat dan terhadap” terhadap pejuang Hamas di dalam “kawasan tertentu di Hospital Shifa,” juga menuduh kumpulan itu menggunakan “perisai manusia” di sana.

“Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, IDF telah memberi amaran awam berulang kali bahawa penggunaan tentera Hamas terus Hospital Shifa menjejaskan status perlindungannya di bawah undang-undang antarabangsa, dan membolehkan masa yang mencukupi untuk menghentikan penyalahgunaan tidak sah hospital ini,” tentera tambah.

Pada Selasa, jurucakap IDF Daniel Hagari berkata Tentera Darat Israel menganggap hospital Gaza sebagai sasaran tentera yang sah, dan mengulangi dakwaan bahawa pasukan Palestin mengekalkan pusat arahan di terowong bawah tanah di bawah al-Shifa.

Hamas kemudian mengutuk serbuan IDF, dengan berkata ia akan memegang Israel dan AS “sepenuhnya bertanggungjawab terhadap akibat serbuan tentera pendudukan ke atas Kompleks Perubatan Shifa.” Militan itu menuduh pegawai AS menyebarkan “narasi palsu” yang akan membolehkan “lebih banyak pembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam,” selepas Rumah Putih menyokong dakwaan Israel bahawa Hamas menggunakan hospital untuk tujuan tentera.

Dalam komen kepada wartawan pada Selasa, jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata maklumat perisikan AS telah mengesahkan bahawa “anggota Hamas dan Jihad Islam Palestin mengendalikan pusat arahan dan kawalan [pusat] dari al-Shifa,” mendakwa kumpulan-kumpulan itu telah “menyimpan senjata di sana.” Walau bagaimanapun, Kirby menekankan bahawa Washington tidak menyokong serangan udara Israel ke atas kompleks itu, dengan menyatakan bahawa orang awam di lokasi itu “layak untuk tidak terlibat dalam tembak menembak.”

Kementerian Kesihatan Gaza berkata ia dimaklumkan mengenai serbuan IDF lebih awal, dan bahawa pasukan Israel telah memberi amaran kepada mereka di dalam hospital “jangan berada berhampiran tingkap,” menurut jurucakap Kementerian, Ashraf al-Qudra.

Pengarah Hospital al-Shifa, Mohammad Abu Salmiya, menggambarkan keadaan teruk di kemudahan itu dalam komen kepada AFP pada malam Selasa, dengan berkata staf terpaksa mengebumikan sekurang-kurangnya 179 mayat dalam “kubur besar.”

“Terdapat mayat berselerak di kompleks hospital, dan tidak lagi ada bekalan elektrik di bilik mayat,” kata Salmiya, dengan menambah bahawa tujuh bayi dan 29 pesakit rawatan rapi antara mereka yang dikebumikan di halaman hospital.

Israel melancarkan serangan ketenteraan tanpa sebelumnya terhadap enklaf Gaza yang padat penduduk sebagai membalas serangan Hamas bulan lalu yang menyebabkan kira-kira 1,200 orang Israel terbunuh. Lebih 11,000 orang telah mati dalam minggu artileri dan serangan udara di Gaza, kata pegawai kesihatan Palestin, dengan menambah bahawa kira-40% kematian adalah kanak-kanak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)