Israel menerbitkan peta zon Gaza untuk membantu orang awam berundur sebagai pertempuran disambung

(SeaPRwire) –   Tentera Darat Israel telah menerbitkan peta Jumaat yang membahagikan Jalur Gaza kepada ratusan zon, yang menurut mereka akan membolehkan orang awam di sana “untuk mengesan diri dan mengelakkan diri dari tempat-tempat tertentu untuk keselamatan jika diperlukan.”

Penerbitan ini datang ketika IDF menyatakan ia telah memulakan “peringkat seterusnya perang” berikutan runtuhnya persetujuan gencatan senjata yang tidak dilanjutkan ke Jumaat.

“Sila berhati-hati dan semak peta ini. Sesiapa yang melihat nombor blok di mana dia tinggal atau berhampiran dengannya perlu mengesan dan mengikuti arahan IDF melalui pelbagai saluran media dan mematuhi mereka,” tulis IDF di laman webnya. “Ini adalah cara selamat untuk melindungi keselamatan anda, nyawa anda, dan nyawa keluarga anda.”

Lebih awal hari ini, IDF menulis di X bahawa Hamas telah “melanggar jeda operasi” dalam pertempuran dan menembak ke wilayah Israel.

“IDF telah menyambung semula pertempuran menentang Hamas di Gaza,” ia mengisytiharkan.

Gencatan senjata sementara antara Israel dan Hamas pertama kali berkuat kuasa Jumaat lepas dan berlangsung sehingga Khamis.

Sepanjang tempoh seminggu itu, Hamas melepaskan lebih 100 tebusan yang ditahan di Jalur Gaza dalam pertukaran untuk 240 tahanan Palestin dari Israel, menurut Associated Press.

Tetapi menjelang Jumaat, Israel menyatakan kira-kira 125 lelaki masih dalam tahanan Hamas di suatu tempat di Jalur Gaza, tambah agensi berita itu.

“Sejak permulaan perang di Gaza menentang pertubuhan pengganas Hamas, ia telah menggunakan penduduk Jalur Gaza sebagai perisai manusia, meletakkan ibu pejabat dan infrastruktur tentera mereka di kawasan perumahan, hospital, masjid dan sekolah, menukar tapak awam ke sasaran tentera, dengan itu melanggar undang-undang antarabangsa mengenai peraturan perang, yang secara jelas menetapkan bahawa orang awam tidak boleh digunakan sebagai perisai manusia,” kata IDF Jumaat.

“IDF mengambil semua langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kematian atau kecederaan orang awam, menggunakan semua cara yang tersedia,” tambahnya bersama-sama dengan penerbitan peta itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.