Israel menjawab selepas UN mengundi dengan besar untuk gencatan kemanusiaan: ‘Hadiah untuk Hamas’

(SeaPRwire) –   Israel akan teruskan perangnya, sama ada ia mendapat sokongan antarabangsa atau tidak, mengikut menteri luar negeri Israel.

Menteri Luar Negeri Eli Cohen berkata pada Rabu bahawa bersetuju dengan gencatan senjata lain akan menjadi “hadiah” kepada Hamas dan bahawa tentera darat Israel akan teruskan serangan darat di Gaza walaupun sokongan antarabangsa semakin merosot. Komen itu datang selepas Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengundi dengan hampir sebulat suara menyokong gencatan senjata kemanusiaan.

“Israel akan teruskan perang menentang Hamas sama ada dengan atau tanpa sokongan antarabangsa,” kata Cohen, menurut Reuters. “Gencatan senjata pada peringkat semasa adalah hadiah kepada pertubuhan pengganas Hamas, dan akan membenarkannya kembali dan mengancam penduduk Israel.”

Dalam kenyataannya, Cohen juga menyeru komuniti antarabangsa bertindak “secara berkesan dan agresif” untuk melindungi laluan perkapalan global.

Pada Selasa, Perhimpunan Agung PBB mengundi 153 bersetuju 10 menyokong resolusi yang diperkenalkan oleh Mesir menuntut gencatan senjata kemanusiaan serta-merta antara Hamas dan Israel, dan pembebasan semua tebusan.

Amerika Syarikat mengundi menentang kelulusannya, seperti Guatemala, Republik Czech, Paraguay, Austria, Liberia, Micronesia, Nauru dan Papua New Guinea. Resolusi itu akhirnya diluluskan dengan 23 berkecuali.

Satu mesyuarat kecemasan dipanggil untuk mengundi resolusi dari Mesir kerana kebimbangan mendalam terhadap “situasi kemanusiaan mengenaskan di Jalur Gaza dan penderitaan penduduk awam Palestin.”

Sebelum undian, Presiden Perhimpunan Agung PBB H.E. Tuan Dennis Francis membuka sesi kecemasan, memberitahu bilik penuh wakil bahawa puluhan ribu orang telah mati sejak perang di Gaza antara Hamas dan Israel bermula pada 7 Oktober.

Francis menekankan situasinya genting dan sebarang lagi tangguhan dalam rawatan kemanusiaan boleh menyebabkan kematian tambahan.

“Jelas apa yang kita saksikan ialah runtuhnya sistem kemanusiaan yang sudah goyah secara tidak berkesudahan dalam masa sebenar,” kata Francis selasa. “Tiada masa lagi tinggal. Pembunuhan beramai-ramai perlu berhenti.”

Beliau juga berkata penduduk Palestin yang dipaksa berpindah oleh keganasan tidak mempunyai tempat selamat untuk pergi.

Sebelum undian, PBB menolak dua pindaan kepada resolusi – satu dari Austria dan satu lagi dari Amerika Syarikat – yang khusus

Kedua-duanya memerlukan undian majoriti dua pertiga untuk diluluskan dan tiada satu pun mencapai tanda aras itu.

Greg Wehner dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.