Israel’ Netanyahu enggan permintaan AS hentikan serangan Rafah. Ketegangan meningkat sebelum perbincangan di Washington

(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel (AP) — pada Jumaat sekali lagi meninggalkan Timur Tengah tanpa hasil apabila perdana menteri Israel menolak rayuan Amerika Syarikat untuk memanggil serangan darat yang dijanjikan ke bandar selatan Gaza Rafah, yang dipenuhi dengan orang awam yang dipindahkan.

Pesanan keras dari Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menetapkan landasan untuk perbualan yang mungkin sukar minggu depan di Washington antara pegawai-pegawai AS tertinggi dan delegasi Israel yang tinggi pangkat. Netanyahu berkata Israel bersedia untuk “melakukannya sendiri” di Rafah jika perlu. Walaupun perbezaan mereka, pentadbiran Biden terus menyediakan sokongan ketenteraan dan diplomatik penting, walaupun peperangan Israel terhadap Hamas telah membunuh lebih daripada 32,000 orang di Gaza dan menyebabkan krisis kemanusiaan yang semakin memburuk.

mengatakan Rafah adalah kubu terakhir yang tinggal bagi Hamas dan mengatakan pasukan militan kumpulan itu di sana perlu dikalahkan bagi Israel memenuhi objektif perangnya. Israel bersumpah untuk memusnahkan Hamas berikutan serangan kumpulan itu pada 7 Oktober, yang membunuh beberapa 1,200 orang, mengambil 250 orang sebagai tebusan dan memicu serangan udara dan darat yang ganas oleh Israel di Gaza.

Tetapi Rafah kini melindungi lebih 1 juta orang Palestin yang tinggal tanpa rumah yang melarikan diri dari pertempuran di tempat lain di Gaza. AS, bersama-sama dengan kebanyakan masyarakat antarabangsa, bimbang serangan darat Israel akan membahayakan nyawa awam dan menghalang aliran bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan ke wilayah itu, kebanyakannya melalui Rafah.

Netanyahu berkata beliau memberitahu Blinken bahawa Israel sedang bekerja untuk cara-cara untuk mengevakuasi orang awam dari zon konflik dan menangani keperluan kemanusiaan Gaza, di mana pegawai-pegawai bantuan antarabangsa mengatakan seluruh penduduknya menderita kekurangan makanan dan kelaparan bakal berlaku di utara yang teruk terkesan.

“Saya juga berkata bahawa kami tidak mempunyai cara untuk mengalahkan Hamas tanpa memasuki Rafah,” kata Netanyahu. “Saya memberitahunya bahawa saya berharap kita akan melakukan ini dengan sokongan AS tetapi jika perlu – kami akan melakukannya sendiri.”

Blinken, menamatkan lawatannya yang keenam ke Timur Tengah sejak perang meletus, memberitahu wartawan bahawa AS berkongsi matlamat Israel untuk mengalahkan Hamas.

“Tetapi operasi darat besar-besaran di Rafah bukan, menurut pendapat kami, cara untuk mencapainya dan kami sangat jelas tentang itu,” katanya, menambah bahawa Israel menghadapi pengasingan yang semakin meningkat jika terus maju.

Serangan Rafah yang akan datang telah melemparkan bayang-bayang ke atas usaha berterusan untuk membentuk persetujuan gencatan senjata antara Israel dan Hamas. Blinken, yang juga bertemu dengan pemimpin Arab semasa lawatannya minggu ini, mengakui “masih banyak kerja yang perlu dilakukan.”

Blinken berbual sebaik saha resolusi gencatan senjata AS yang disokong PBB ditolak oleh Rusia dan China. Blinken berkata ia “tidak dapat dibayangkan” bahawa ukuran itu telah ditolak.

KETEGANGAN RAFAH MENINGKAT

AS pada mulanya berpihak kuat kepada Israel selepas serangan 7 Oktober. Tetapi hubungan semakin merosot kerana perang itu berlarutan ke bulan kelimanya.

Pegawai kesihatan Palestin di Gaza berkata pada Jumaat bahawa sekurang-kurangnya 32,070 orang telah terbunuh, dengan dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak. Israel mendakwa sekurang-kurangnya satu pertiga yang mati adalah militan Hamas, dan mengatakan kumpulan itu bertanggungjawab ke atas kematian awam dengan bersembunyi dan beroperasi di kawasan perumahan.

Pendirian AS terhadap operasi Rafah berubah dalam beberapa hari kebelakangan ini. Pegawai-pegawai telah memanggil rancangan untuk mengeluarkan awam dari bahaya. Kini, mereka mengatakan tiada cara yang boleh dipercayai untuk melakukan itu.

“Ia membahayakan lebih ramai awam. Ia membahayakan kerusakan lebih besar terhadap penyediaan bantuan kemanusiaan. Ia membahayakan mengasingkan Israel lebih jauh di seluruh dunia dan membahayakan keselamatan dan kedudukan jangka panjangnya,” kata Blinken.

Pegawai-pegawai AS mengatakan pilihan lain, termasuk operasi khusus yang ditargetkan terhadap pejuang Hamas dan komander yang diketahui, adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan bencana kemanusiaan.

Kira-kira tiga suku daripada 2.3 juta orang penduduk Gaza telah melarikan diri ke Rafah, tempat paling selatan mereka boleh pergi sebelum sempadan Mesir. Kempen berkemah yang luas kini menghiasi bandar itu.

AS akan berkongsi idea alternatifnya untuk pertemuan minggu depan, apabila delegasi yang diketuai oleh penasihat keselamatan negara Netanyahu dan ahli Kabinet Perang Israel akan ke Washington. Menteri pertahanan Israel, ahli lain Kabinet Perang, juga akan melawat.

Blinken berkata perbualan akan memberi tumpuan kepada rancangan selepas perang, satu lagi bidang percanggahan.

AS mahu Pihak Berkuasa Palestin – yang dikalahkan Hamas dari Gaza pada 2007 – kembali berkuasa di wilayah itu, bersama-sama dengan laluan jelas ke arah negara Palestin merdeka bersebelahan dengan Israel. Netanyahu menolak kemerdekaan Palestin atau peranan Pihak Berkuasa Palestin, yang mentadbir bahagian-bahagian Wilayah Palestin yang diduduki, dan berkata Israel perlu mengekalkan kawalan keselamatan jangka panjang di Gaza.

GENTARAN SENJATA YANG SUKAR DICAPAI

Penengah antarabangsa, diketuai oleh AS, Qatar dan Mesir, telah bekerja ke atas gencatan senjata untuk menangguhkan atau mengakhiri perang di Gaza.

Israel mahu pembebasan lebih 100 tebusan yang masih ditahan oleh Hamas, manakala Hamas mahu pengakhiran – bukan penangguhan sementara – perang bersama-sama penarikan pasukan Israel dari Gaza. Hamas mahu Israel melepaskan bilangan besar tahanan Palestin.

Selepas perbualannya dengan pemimpin Israel, Blinken bertemu keluarga tebusan yang memegang kewarganegaraan AS. Kemudian beliau menyambut kumpulan kecil pemrotes yang berkumpul dalam solidariti dengan keluarga di luar hotelnya.

Pemrotes berteriak “Blinken, terima kasih,” apabila beliau berjalan melalui orang ramai. Beliau berkata AS “sedang bekerja untuk membawa mereka pulang” apabila beliau bersalaman.

Blinken memberitahu wartawan bahawa kemajuan telah dibuat dalam minggu-minggu kebelakangan ini, tetapi jurang akhir “cenderung menjadi yang paling sukar.”

“Masih banyak kerja yang perlu dilakukan, kerja yang sukar,” katanya.

Dalam usaha itu, beliau berkata beliau juga membincangkan perlunya meningkatkan bantuan kemanusiaan yang memasuki Gaza. Beliau berkata “langkah positif” telah diambil dalam beberapa hari kebelakangan ini. “Tetapi ia tidak cukup.”

Israel mengatakan ia tidak meletakkan sekatan ke atas jumlah bantuan kemanusiaan yang dibenarkan memasuki Gaza. Tetapi kumpulan bantuan antarabangsa mengatakan penghantaran telah terhalang oleh sekatan tentera Israel, permusuhan berterusan dan kemusnahan ketenteraman awam.

Begitu sedikit makanan dibenarkan memasuki Gaza sehingga 60% kanak-kanak bawah 5 tahun kini kekurangan gizi, berbanding kurang daripada 1% sebelum perang bermula, ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata Khamis lalu.

RESOLUSI PBB ‘DIKETEPUSKAN SECARA SINIS’

Di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Rusia dan China menggunakan hak veto terhadap resolusi PBB yang disokong AS menyokong “gencatan senjata segera dan berterusan” dalam peperangan Israel-Hamas. Dua negara itu mengatakan ukuran itu tidak jelas, dan ia bukan tuntutan terus untuk mengakhiri permusuhan yang banyak negara mahukan.

Undian dalam Majlis Keselamatan 15 ahli ialah 11 ahli menyokong dan tiga menentang – termasuk Algeria, wakil Arab dalam majlis itu. Guyana tidak mengundi.

Isu utama adalah bahasa luar biasa yang menyatakan Majlis Keselamatan “menentukan keperluan gencatan senjata segera dan berterusan.” Perumusan itu bukan “tuntutan” atau “panggilan” yang terus untuk menghentikan permusuhan.

Ia juga kelihatan melonggarkan, tetapi tidak menjatuhkan, tuntutan AS sebelum ini bahawa Hamas melepaskan semua tebusan sebagai sebahagian daripada gencatan senjata.

Blinken berkata ukuran itu telah “diketepuskan secara sinis” dan sepatutnya diterima.

“Kami cuba menunjukkan rasa kegentingan masyarakat antarabangsa terhadap mendapatkan gencatan senjata yang diikat dengan pembebasan tebusan,” kata Blinken. Beliau juga berkata ia telah cuba mengutuk Hamas. “Ia tidak dapat dibayangkan mengapa negara-negara tidak dapat melakukan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.