Israel singkirkan 2 pegawai atas serangan dron maut pada pekerja bantuan di Gaza

(SeaPRwire) –   JERUSALEM (AP) — Tentera Israel berkata pada Jumaat bahawa ia telah memecat dua pegawai dan mencela tiga lagi kerana peranan mereka dalam serangan drone yang membunuh tujuh pekerja bantuan dalam misi penghantaran makanan, dengan mengatakan pegawai-pegawai itu telah menyalahgunakan maklumat penting dan melanggar peraturan operasi tentera.

Penemuan penyiasatan jeneral bersara ke dalam pembunuhan Isnin itu merupakan pengakuan memalukan oleh Israel, yang menghadapi tuduhan yang semakin meningkat daripada sekutu utama, termasuk Amerika Syarikat, bahawa ia tidak berbuat cukup untuk melindungi orang awam Gaza dari perangnya dengan kumpulan militan Hamas.

Penemuan itu kemungkinan akan memperkukuh keraguan meluas terhadap pengambilan keputusan tentera Israel. Palestin, kumpulan bantuan dan pertubuhan hak asasi manusia telah berulang kali menuduh pasukan Israel menembak secara berleluasa ke arah orang awam sepanjang konflik – tuduhan yang dibantah Israel.

“Ini adalah malapetaka,” kata jurucakap tentera Laksamana Madya Daniel Hagari kepada wartawan. “Ini adalah peristiwa serius yang kami bertanggungjawab, dan ia tidak sepatutnya berlaku. Dan kami akan memastikan ia tidak akan berlaku lagi.”

Dengan tekanan yang semakin meningkat terhadap Israel, Hagari dan pegawai lain berkongsi hasil siasatan itu dengan wartawan pada Khamis malam.

Kelajuan siasatan dan hukuman cepat lima pegawai kanan adalah tidak biasa. Siasatan sebegini sering lambat dan dalam kebanyakan kes berakhir tanpa tuduhan dikenakan. Aktivis hak asasi manusia telah lama menuduh pasukan Israel beroperasi dalam iklim kekebalan, tuduhan yang ditolak tentera.

Tetapi hukuman dan minta maaf itu kelihatan tidak mungkin menenangkan kemarahan antarabangsa yang semakin meningkat atas kematian pekerja bantuan, atau menenangkan kumpulan bantuan antarabangsa bahawa ia selamat untuk menyambung operasi di Gaza, di mana hampir sepertiga penduduknya berada di tepi kelaparan.

Tentera menolak untuk menjawab soalan sama ada pelanggaran peraturan operasi yang serupa telah berlaku semasa perang. Selain banyak kematian orang awam, lebih daripada 220 pekerja kemanusiaan telah terbunuh dalam konflik itu, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, termasuk sekurang-kurangnya 30 orang terbunuh dalam tugas.

World Central Kitchen memanggil siasatan dan tindakan disiplin “langkah penting ke hadapan” – tetapi mengatakan lebih perlu dilakukan.

“Tanpa perubahan sistemik, akan ada kegagalan tentera yang lebih, lebih permintaan maaf dan lebih banyak keluarga berkabung,” kenyataan itu membaca, mengulangi panggilan untuk siasatan bebas.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berkata ia penting bahawa Israel mengambil tanggungjawab, dan bahawa AS akan mengkaji hasil “untuk melihat bukan sahaja langkah apa yang diambil tetapi hasilnya.”

Jurucakap tentera berkata bahawa di bawah peraturan operasi tentera Israel, pegawai mesti mempunyai lebih daripada satu sebab untuk mengenal pasti seseorang sebagai sasaran sebelum mereka boleh dibunuh. Tetapi siasatan itu menentukan bahawa seorang kolonel telah memberi kuasa siri serangan drone maut ke atas konvoi berdasarkan pemerhatian satu mejar – dari kamera drone berkualiti rendah – bahawa seseorang dalam konvoi itu bersenjata.

Pemerhatian itu ternyata salah, kata pegawai tentera.

Tentera berkata kolonel dan mejar itu dibuang, manakala tiga pegawai lain ditegur, yang paling kanan daripadanya ialah ketua Pemerintah Selatan. Keputusan siasatan diserahkan kepada pendakwa tentera, yang akan memutuskan sama ada pegawai atau sesiapa yang terlibat dalam pembunuhan itu perlu menerima hukuman lanjut atau didakwa.

Pembunuhan itu ditangisi oleh sekutu terdekat Israel. Ia meningkatkan kritikan terhadap tindakan Israel dalam perang hampir 6 bulan dengan Hamas – dan meletakkan fokus baru pada keadaan yang teruk di Gaza. Kumpulan kemanusiaan Oxfam mengatakan orang di utara Gazanya telah hidup dengan purata 245 kalori sehari sejak Januari – kurang daripada jumlah yang terdapat dalam tin kacang fava dan kurang daripada 12% daripada pengambilan harian yang disyorkan.

Israel telah berjanji untuk membuka lebih banyak lintasan sempadan ke Gaza dan meningkatkan aliran bantuan ke wilayah itu. Tetapi Blinken berkata pada Jumaat bahawa langkah itu mungkin tidak cukup untuk memenuhi tuntutan Pentadbiran Biden untuk peningkatan dramatik dalam keadaan kemanusiaan.

Jika sepenuhnya dilaksanakan, langkah itu boleh meningkatkan bantuan kepada orang Palestin. Tetapi AS juga mahu melihat langkah konkrit untuk melindungi orang awam dan pekerja bantuan dengan lebih baik, katanya.

Ia tidak segera jelas bila lintasan Erez – yang bersempadan dengan utara Gaza yang teruk terjejas – akan dibuka atau berapa banyak kargo tambahan ia boleh tangani. Lintasan itu, dibina untuk mengendalikan lalu lintas penumpang, telah rosak teruk dalam serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel yang menyulut perang.

Di New York, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres menyatakan pengakuan Israel terhadap kesilapan dan hukuman pegawai.

“Tetapi masalah asas bukan siapa yang membuat kesilapan, tetapi strategi tentera dan prosedur yang membolehkan kesilapan berlipat ganda sekali lagi,” katanya. “Memperbaiki kegagalan ini memerlukan siasatan bebas dan perubahan bermakna dan boleh diukur di atas tanah.”

Beliau menyeru gencatan senjata segera, pembebasan semua tebusan Israel yang dipegang oleh Hamas dan “lompatan kuasa” dalam penghantaran bantuan kemanusiaan.

Mereka yang terbunuh pada Isnin ialah tiga warganegara British, warganegara Poland, warganegara Australia, warganegara Amerika Kanada dan warganegara Palestin, semuanya bekerja untuk World Central Kitchen, pertubuhan amal antarabangsa yang diasaskan oleh chef terkenal José Andrés.

Siasatan, diketuai oleh Yoav Har-Even, jeneral bersara, mendapati dua bidang salah laku utama.

Ia menyalahkan pegawai kerana gagal membaca mesej yang memberi amaran kepada tentera bahawa kereta, bukan lori bantuan, akan membawa pekerja dari gudang di mana bantuan itu diedarkan. Akibatnya, kereta yang menjadi sasaran dikenal pasti sebagai mengangkut militan.

Tentera juga menyalahkan seorang mejar yang mengenal pasti sasaran serangan dan seorang kolonel yang meluluskan serangan kerana bertindak dengan maklumat yang tidak mencukupi.

Tentera berkata perintah itu diberikan selepas salah seorang penumpang dalam kereta itu dikenal pasti sebagai penembak. Ia berkata tentera menjadi curiga kerana penembak telah dilihat di atas salah satu lori penghantaran ketika menuju ke gudang.

Tentera menunjukkan kepada wartawan rakaman penembak menembak senjatanya ketika menunggang di atas salah satu lori – video yang Agensi Berita Associated Press tidak dapat mengesahkan secara bebas.

Selepas bantuan itu dihantar ke gudang, seorang pegawai percaya dia telah melihat penembak masuk ke salah satu kereta. Penumpang itu, ternyata, tidak membawa senjata. Tentera berkata mungkin dia hanya membawa beg.

Tentera berkata ia kemudiannya menyerang satu kereta. Apabila orang bercerai berai ke kereta kedua, ia juga menyerang kenderaan itu. Ia melakukan perkara yang sama apabila mangsa melarikan diri ke kereta ketiga.

World Central Kitchen dan tentera berkata mereka menyelaraskan pergerakan konvoi itu, dan kenderaan itu ditandakan dengan logo organisasi. Tetapi pegawai tentera mendakwa operator drone tidak dapat melihat perkataan itu kerana waktu malam.

Tentera tidak dapat menyatakan dengan tepat di mana runtuhnya komunikasi mengenai rancangan konvoi itu.

“Marilah kita sangat jelas. Ini tragis, tetapi ia bukanlah anomali,” kata Scott Paul, dari Oxfam, pada Khamis dalam brifing bersama organisasi bantuan lain sebelum hasil siasatan Israel dikeluarkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.