Israel Umum Operasi Besar-besaran Gagalkan Penyelundupan Senjata Iran ke Palestina

(SeaPRwire) –   Israel mengumumkan pada Isnin bahawa pasukan telah menyekat operasi besar-besaran Iran bertujuan menyeludup senjata maju kepada Palestin di Tebing Barat pada Isnin.

mengatakan siasatan ke atas operatif Hezbollah dan Iran yang dikenali sebagai Munir Makdah akhirnya mendedahkan skim penyeludupan itu. Makdah telah bekerja untuk merekrut “ejen di Judea dan Samaria untuk melaksanakan serangan,” kata IDF dan ISA dalam kenyataan bersama.

“Pada bulan-bulan kebelakangan ini, ejen-ejen Iran telah cuba menyeludup senjata, termasuk senjata maju asal Iran, ke Judea dan Samaria dengan niat untuk melaksanakan tindakan keganasan terhadap Israel,” kenyataan itu membaca.

“Operasi itu telah didedahkan dan dicegah oleh ISA dan IDF, semasa menyiasat operatif Palestin yang ditahan yang telah cuba melakukan serangan keganasan terhadap sasaran Israel. Siasatan mendedahkan maklumat mengenai aktiviti semasa Munir Makdah, penduduk Ain al-Hilweh di Lubnan yang berketurunan Palestin, dikenali selama bertahun-tahun sebagai operatif kedua-dua Hezbollah dan Pengawal Revolusi Iran, dan terus cuba melaksanakan serangan,” ia terus.

“Sebagai sebahagian daripada operasi ISA terhadap Munir Makdah, jumlah senjata maju yang telah diseludupkan ke Judea dan Samaria telah dirampas,” kenyataan itu menambah.

Koleksi yang dirampas termasuk 2 cas muatan shrapnel pinggiran BTB15, 5 periuk api anti-kereta kebal model YM-2 Iran dan 5 penghantar, ⁠4 pelancar M203, ⁠15 kg bahan letupan C4, 10 kg bahan letupan Semtex, 13 pelancar anti-kereta kebal bahu dilancar, ⁠15 pelancar RPG, ⁠16 roket RPG-7 + bahan letupan, 25 grenad tangan, ⁠33 raifal M4 dan 50 pistol, agensi Israel berkata.

Operasi itu datang ketika Israel sedang menutup kempen terhadap Hamas yang disokong Iran di Gaza. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menghadapi tekanan yang besar terhadap kemungkinan pencerobohan Rafah, kubu selatan kumpulan pengganas itu.

Israel mengatakan Rafah, bandar sempadan berhampiran Mesir, ialah pegangan terakhir Hamas di Gaza. telah memberi amaran bahawa pencerobohan akan menjadi “kesilapan besar,” dengan merujuk kepada populasi awam besar di kawasan itu.

Walaupun Netanyahu bersumpah bahawa serangan akan segera bermula, beliau juga bersetuju menghantar delegasi pegawai ke Washington untuk menentukan sama ada kompromi boleh dibuat. Pada Isnin, beliau mengatakan beliau membatalkan lawatan delegasi selepas Amerika Syarikat gagal meluluskan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menuntut gencatan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.