Isteri pertama Ukraine, menteri luar negeri melawat presiden Serbia pro-Rusia

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Ukraine Dmytro Kuleba membuat lawatan kejutan ke Serbia yang bersimpati Rusia pada Isnin, bersama-sama isteri pertama Ukraine, Olena Zelenska, sebagai tanda hubungan yang semakin erat antara kedua-dua negara.

Pada lawatan pertamanya ke Serbia sejak bermulanya serangan Rusia terhadap Ukraine pada 2022, Kuleba bertemu Presiden Serbia Aleksandar Vucic dan Perdana Menteri Serbia yang baru, Milos Vucevic, termasuk dua orang yang telah dikenakan sanksi oleh Amerika Syarikat.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat perdana menteri selepas perbincangan menyatakan bahawa “Serbia berkomitmen untuk menghormati undang-undang antarabangsa dan kedaulatan setiap negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, termasuk Ukraine.”

Walaupun Serbia telah mengutuk serangan Rusia terhadap Ukraine, ia enggan menyertai sanksi antarabangsa terhadap Moscow dan sebaliknya mengekalkan hubungan yang rapat dan mesra dengan sekutu Slavik tradisionalnya.

Serbia telah mengisytiharkan netraliti berhubung konflik itu, dan pihak berkuasanya mengulangi bahawa Serbia tidak menyediakan senjata kepada mana-mana pihak. Walau bagaimanapun, terdapat laporan bahawa Serbia telah menghantar senjata kepada Ukraine melalui negara perantaraan.

Lawatan Kuleba dan Zelenska, yang mengelilingi ibu negara Serbia bersama-sama isteri pertama Serbia Tamara Vucic pada Ahad, dikecam di Moscow. Komen pembaca di media milik negara Rusia seperti RIA Novosti menerbitkan komen seperti “memalukan”.

Dalam apa yang kelihatan sebagai usaha mengawal kerosakan, sebaik sahaja selepas perbincangan beliau dengan Kuleba pada Isnin, Vucevic akan bertemu dengan duta besar Rusia ke Belgrade dan kedua-dua akan melawat kemudahan penyimpanan gas besar Rusia yang diimport ke Serbia.

Presiden pro-Rusia Vucic telah secara tidak rasmi bertemu Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy tiga kali di tepi-tepi persidangan antarabangsa. Serbia telah menyediakan bantuan kemanusiaan dan kewangan kepada Ukraine.

Vucic selama bertahun-tahun mendakwa mengikuti dasar “netral”, menimbangkan hubungan di antara Moscow, Beijing, Brussels dan Washington. Walaupun beliau berulang kali menyatakan bahawa Serbia teguh pada matlamat yang diisytiharkannya untuk mengejar keahlian Kesatuan Eropah, di bawah pemerintahan autoritarian beliau, negara Balkan itu kelihatan beralih lebih dekat kepada Rusia dan terutamanya China.

Semasa lawatan berisiko tinggi oleh Presiden China Xi Jinping ke Belgrade minggu lepas, untuk membina hubungan “keras” dan “masa depan bersama”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.