Isytiharkan bencana alam, presiden Guatemala tengah menangani 44 kebakaran hutan

(SeaPRwire) –   BANDAR GUATEMALA (AP) — Presiden Bernardo Arévalo mengeluarkan pengisytiharan bencana semula jadi Rabu ini apabila 44 kebakaran hutan terus membakar di seluruh negara.

Presiden Bernardo Arévalo berkata 80% daripada kebakaran itu dibakar oleh manusia. Petani sering membakar saki baki dan rumput di ladang mereka pada masa ini setiap tahun untuk menyediakan penanaman.

“Situasi semasa bukanlah kebetulan, 80% daripada kebakaran itu dibakar,” kata Arévalo.

Pihak berkuasa membatalkan kelas di tiga wilayah tengah untuk melindungi pelajar daripada asap yang berleluasa. Salah satu kebakaran terbesar berhampiran dengan pinggir bandar Bandar Guatemala, ibu negara.

Pengisytiharan itu membebaskan pembiayaan bagi usaha pemadam kebakaran.

Guatemala lebih terbiasa menangani gunung berapi yang tidak senang daripada kebakaran hutan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.