Itali akan menarik diri daripada Inisiatif Lintasan dan Lautan China, sumber kerajaan berkata

(SeaPRwire) –   Itali telah secara rasmi memaklumkan kepada China bahawa ia menarik diri daripada Inisiatif Lintasan Selat dan Jalur Sutera (BRI), kata dua sumber kerajaan kepada Reuters pada Rabu, menamatkan bulan-bulan keraguan mengenai masa depan Rom dalam projek berambisi itu.

Pada tahun 2019, Itali menjadi negara besar pertama dan setakat ini satu-satunya di Barat yang menyertai program itu, menepis kebimbangan dari Amerika Syarikat bahawa ia akan memberi kuasa untuk menguasai teknologi penting dan infrastruktur vital.

Walau bagaimanapun, apabila Perdana Menteri Giorgia Meloni mengambil alih jawatan pada tahun lalu, beliau berkata beliau mahu menarik diri daripada perjanjian itu, yang diilhamkan oleh laluan sutera lama yang menghubungkan China dengan Barat, dengan menyatakan ia tidak membawa keuntungan yang signifikan kepada Itali.

Persetujuan 2019 tamat pada bulan Mac 2024 dan akan diperbaharui secara automatik kecuali Rom memberikan pemberitahuan bertulis sekurang-kurangnya tiga bulan bahawa ia menarik diri.

Sumber kerajaan berkata Beijing telah diberi surat “dalam hari-hari kebelakangan ini” memberitahu kerajaan China bahawa Itali tidak akan memperbaharui pakatan itu.

“Kami berniat untuk mengekalkan hubungan yang cemerlang dengan China walaupun kami tidak lagi menjadi sebahagian daripada Inisiatif Lintasan Selat dan Jalur Sutera,” kata sumber kerajaan kedua.

“Negara-negara G7 yang lain mempunyai hubungan yang lebih rapat dengan China berbanding kami, walaupun mereka tidak pernah menyertai (BRI),” tambahnya.

presiden G7 pada tahun 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.