Jabatan Kesihatan Mexico tutup loji pembungkusan melon yang berkaitan dengan wabak salmonella yang membunuh

(SeaPRwire) –   Pada hari Jumaat, kementerian kesihatan Mexico telah memerintahkan penutupan sementara ke atas loji pengepakan melon yang disyaki berkaitan dengan jangkitan salmonella yang menyebabkan lima orang maut di Kanada dan tiga orang di Amerika Syarikat.

Kementerian tidak menamakan syarikat yang terlibat, tetapi Agensi Kesihatan Awam Kanada telah menghubungkaitkan wabak itu dengan jenama cantaloupe Malichita dan Rudy.

Mexico tidak memberitahu pelanggaran apa yang dijumpai di loji itu di negeri sempadan utara Sonora, dan mengatakan ujian sedang dijalankan untuk mencari sumber pencemaran.

Pemeriksa mengambil sampel air dan menyapu permukaan di loji itu untuk mencari jejak bakteria salmonella.

Sejak Oktober, sekurang-kurangnya 230 orang di Amerika Syarikat dan 129 di Kanada telah dijangkiti dalam wabak ini.

Cantaloupe yang disyaki dalam wabak ini termasuk dua jenama, Malichita dan Rudy, yang ditanam di kawasan Sonora.

Buah itu diimport oleh Sofia Produce LLC, yang beroperasi sebagai TruFresh, dan Pacific Trellis Fruit LLC, Los Angeles. Setakat ini, lebih daripada 36,000 kotak atau kes cantaloupe telah ditarik balik.

Petugas kesihatan memberi amaran kepada pengguna, peniaga dan restoran supaya jangan membeli, makan atau menyajikan cantaloupe jika tidak mengetahui sumbernya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.